<style>.lazy{display:none}</style>
Halk Eğitim Merkezi Sitesine Hoşgeldiniz, 15 Nisan 2024
Anasayfa » Kalfalık » Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları

Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları

Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları Ve Cevapları. Kalfalık Belgesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kasaplık Dalı Soru Ve Cevapları. Kasaplık Kalfalık Belgesi Dersleri, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları

1- Hangisi besin zehirlenmesine neden olan etmenlerden değildir?
A. Kimyasal etmenler
B. Fiziksel etmenler
C. Psikolojik etmenler
D. Biyolojik etmenler

2-Vücudun enerji ihtiyacı en fazla hangi besin ögesinden karşılanır?
A. Proteinler
B. Karbonhidratlar
C. Vitaminler
D. Mineral maddeler

Kalfalık Kasaplık Sınav Soruları3-Eksikliğinde kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması, baş dönmesi, deride solgunluk gibi belirtiler görülen mineral madde hangisidir?
A. Demir
B. Çinko
C. Kalsiyum
D. Flor

4-Hangisi çiçek ve çiçek tablası yenen sebzelerdendir?
A. Lahana
B. Kuşkonmaz
C. Enginar
D. Kereviz

5-‘Zedelenme sonucu meyve ve sebzelerin yapısındaki enzimler ve sonradan bulaşan mikroorganizmalar sonucu oluşan yumuşamaya denir.’
Verilen ifade hangisinin tanımıdır?
A. Kokma
B. Küflenme
C. Ekşime
D. Çürüme


6-Hangisi kesim öncesi et kalitesini etkileyen etmenlerdendir?
A. Etin rengi
B. Etin bölümü
C. Hayvanın beslenmesi
D. Etin dinlenmesi

7-Kıyma yapılmış etlere ilişkin hangi tanımlama yanlıştır?
A. Dana eti, Pembe-Kırmızı
B. Koyun eti, Açık kırmızı-Kiremit kırmızısı
C. At eti, Gri-Pembe
D. Kanatlı eti, Gri pembe-Donuk kırmızı

8- Hangisi 1. kalite olarak nitelendirilen etlerdendir?
A. Pençeta
B. Antrikot
C. İncik
D. Gerdan

9- 3. Kalite sığır etlerinin hangi şekilde satışa sunulması daha uygundur?
A. Dilimler
B. Kuşbaşı
C. Kıyma
D. Kemikli yemeklik

10- Sığır ve manda gövde etlerinden usulüne göre ayrılan parçaların belirli teknik işlemlerden geçirilerek kurutulması ve sonra çemenlenmesiyle elde edilen kemiksiz et ürününe denir?
Verilen ifade hangisinin tanımıdır?
A. Sucuk
B. Pastırma
C. Salam
D. Sosis

Fırıncılık Kalfalık Soruları İçin Tıklayın.

Cevaplar
1. C
2. B
3. A
4. C
5. D
6. C
7. C
8. B
9. C
10. B

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kasaplık Dalı Kalfalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen

Dal Dersleri
Kesimlik Hayvanlar
Et İşleme
Geleneksel Et Ürünleri Ve Sakatatlar

Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Beslenme İlkeleri ve Hijyen dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1- İş Sağlığı ve Güvenliği
2- Kişisel Hijyen
3- Hijyen ve Sanitasyon
4- Mutfak Üniteleri
5- Besin Ögeleri
6- Besin Grupları

Kesimlik Hayvanlar Dersi
Kesimlik Hayvanlar dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Büyükbaş Hayvanlar ve Irkları
2. Küçükbaş Hayvan Irkları
3. Kanatlı Hayvanlar ve Türleri
4. Büyükbaş Karkası
5. Küçükbaş Karkası
6. Kanatlı Karkası

Et İşleme Dersi
Et işleme dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Etin tanımı
2. Et üretimi ve kontrolü
3. Kasaphane ve et restoranı yerleşimi
4. Et işlemede kullanılan araç ve ekipman
5. Taze et çeşitleri
6. Günlük işlemler
7. Gün sonu işlemler

Geleneksel Et Ürünleri Ve Sakatatlar Dersi
Geleneksel Et Ürünleri ve Sakatatlar dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Türk mutfağındaki yeri ve önemi
2. Kavurma
3. Pastırma
4. Sucuk
5. Köfte
6. Sakatatlar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kasaplık Dalı Kalfalık Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Uygulama Sorusu: ( Sınav sorusu, sınav yapan komisyon tarafından belirlenecektir.)

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme
Puanı
A. Ön Hazırlık 

(10 puan)

İşe uygun

kişisel koruyucu

donanımları kullanır

(Bone, maske, eldiven,

önlük, kaymaz tabanlı çizme).

3

Hijyen kurallarına uyar.

3

Kullanacağı araç

– gereç ve ekipmanları

hazırlar.

2

Üretim alanını

yapacağı işe göre

düzenler.

2

B. Uygulama

(80 Puan)

Karkasın

(büyükbaş, küçükbaş, kanatlı)

parçalanmasını

sözlü olarak açıklar.

5

Kemikli et parçasını

(Kuzu kol, dana döş gibi)

sıyırır.

20

Doğrama tekniklerini

(jülyen, kuşbaşı, tavla zarı)

kullanarak sıyrılan

eti doğrar.

15

Doğranan eti

uygun malzeme ile

ambalajlar.

5

Çapraz bulaşma

ile ilgili tedbirleri alır.

10

Bütün tavuk karkası

ızgaralık parçalar.

15

Parçalanan tavuğu

uygun malzeme ile

ambalajlar.

5

Et ve et ürünün

muhafaza koşullarını

söyler.

5

C. Uygulama Sonrası

(10 puan)

Uygulama sonunda

kullandığı alet ekipmanı

(kesme tahtası,

bıçak, masat vb.)

temizler.

3

Uygulama sonunda

çalışma ortamını

(tezgâh, dolap, zemin )

temizler.

4

Çöpleri ve atıkları

geri dönüşüm

kurallına göre ayırır.

3

Genel Toplam

(100 puan)

• Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.
• Bekleme aşaması gerektiren ürünlerde, zaman kaybını önlemek için, yapılması gereken diğer aşamalar, daha önce hazırlanmış bir ürün üzerinden yürütülebilir. Örneğin Fermente ürünler gibi.

İSG Malzemeleri Listesi (Aday tarafından temin edilecektir)
1. İş Önlüğü
2. Maske
3. Bone
4. Eldiven
5. Koruyucu gözlük
6. İş Ayakkabısı / Çizme
7. Kulaklık (gürültülü ortamlar için)

Sınav Sarf Malzeme Listesi

Et Ve Et Ürünleri
İşlenmemiş Taze Et (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı etleri, vb.)
Ambalaj ve Etiket Malzemesi

Sosis / Salam / Sucuk / Pastırma
Taze Et (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı etleri vb)
Kürlemede Kullanılan Kimyasallar
Kılıf Malzemeleri
Katkı ve Koruyucular
Çemen
Ambalaj ve Etiket Malzemesi

• Sarf malzemeler ve miktarı bir aday için beceri sınav komisyonunca belirlenecektir.
• Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz