<style>.lazy{display:none}</style>Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınav Soruları Ve Cevapları
Halk Eğitim Merkezleri Sitesine Hoş Geldiniz, 29 Şubat 2024

Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınav Soruları

Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınav Soruları Ve Cevapları. Kalfalık Belgesi Gıda Teknolojisi Alanı, Şekerleme Ve Çikolata Üretimi, Bitkisel Yağ Üretimi, Çay İşleme, Endüstriyel Et İşleme, Hububat İşleme, Sebze Meyve İşleme, Su Ürünleri İşleme, Süt İşleme, Zeytin İşleme Dalı Kalfalık Sınavı Soru Ve Cevapları.

Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınavı Soruları

Kalfalık Bitkisel Yağ Üretimi Dalı soruları

1. Hangisi lipitlerin kimyasal özelliklerinden değildir?
A) Yapılarında C, H, O elementleri bulunur.
B) Suda çözünür.
C) Organiktir.
D) Yağ asitlerinin esterleri hâline gelir.

2.
I-Hücrenin yapı maddelerindendir.
II-Enerji sağlamaz.
III-Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin taşıyıcısıdır.
IV-Vücutta fazla alınan yağ depo edilmeden vücuttan atılır.
Yağlarla ilgili verilen ifadelerden yanlış olanlar hangisi seçenekte verilmiştir?
A) Yalnız-I
B) Yalnız-II
C) II-IV
D) I-II-III-IV

Gıda Teknolojisi Alanı Kalfalık Sınav Soruları3. Hangisi kızartma yapılırken kullanılan yağlardandır?
A) Tereyağı
B) Ayçiçek yağı
C) Margarin
D) Kuyruk yağı

4. Ekilebileceği bölgeler her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen, ekimi izne bağlı olan yağlı tohumlu bitki hangisidir?
A) Aspir
B) Soya
C) Kanola
D) Haşhaş


5. Gıda Mevzuatına göre yağlı tohumlar depolanırken yabancı madde miktarının en fazla ne kadar olması gerekir?
A) %1
B) %3
C) %6
D) %8

6. Mekanik presleme sonucu yan ürün olarak ortaya çıkan ve hayvan yemi gibi farklı şekillerde değerlendirilen artığa ne ad verilir?
A) Küspe
B) Ham yağ
C) Çekirdek
D) Rafine yağ

7. Solvent ile ektraksiyon yağ oranına göre hangisi yağlı tohumlularda kullanılır?
A) Yağ oranı düşük
B) Yağ oranı çok düşük
C) Yağ oranı yüksek
D) Yağ oranı çok yüksek

8. Ham yağların depolanmasıyla ilgili hangisi yanlıştır?
A) Ham yağların depolanmasında FIFO kuralı geçerlidir.
B) Depo ısısı optimal seviyede tutulmalıdır.
C) Elde edilen ham yağların kalitesinde bozulma olmaması için uygun koşullarda bekletilmeleri gerekir.
D) Deponun doğrudan güneş ışığı almasında hiçbir sakınca yoktur.

9. Hangisi rafinasyonla ilgili yanlış bir ifadedir?
A) Rafinasyon yağın rengini sarartır.
B) Rafinasyon pek çok basamaktan oluşur.
C) Ham yağdaki safsızlıklar uzaklaştırılır.
D) İstenmeyen maddelerin uzaklaştırılması işlemidir.

10. Renklerin açılması işleminin sanayideki adı hangisidir?
A) Asitlik giderme
B) Ağartma
C) Zamksı maddelerin giderilmesi
D) Vinterizasyon

11. “……………………işlemi kısaca yağın tat ve kokusunu bozan maddelerin su buharı ile uzaklaştırılmasıdır.”
Cümlede boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?
A) Zamksı maddeleri giderme
B) Koku alma
C) Ağartma
D) Deodorizasyon

Cevap Anahtarı
1. B
2. C
3. B
4. D
5. A
6. A
7. A
8.D
9. A
10.B
11. B

Çay İşleme Dalı kalfalık Soruları

1. Çayın araçtan soldurma bandına boşaltılmasından hangisi sorumludur?
A) Fabrika müdürlüğü
B) Kontrol ekibi
C) Teslim alma ekibi
D) Eksper

2. Yaş çayın en iyi muhafaza sıcaklığı kaç °C olmalıdır?
A) 10-12
B) 15-16
C) 21-27
D)30-32

3. Soldurma ünitesine serilen çayın serme kalınlığı hangisi olmalıdır?
A) 15 cm
B) 25 cm
C) 55 cm
D) 100cm

4. Hangisi soldurmada meydana gelen kimyasal değişiklik arasında yer almaz?
A) Enzimler
B) Polifenoller
C) Vitaminler
D) Virüsler

5. Siyah çay üretiminde yapılması zorunlu ilk iş hangisidir?
A) Kıvırma
B) Kurutma
C) Oksidasyon
D) Soldurma

6. I- Kıvırma makinesiyle ufalanan yaprak lifleri, çay deminin özel bir tat ile aroma kazanmasını sağlar.
II- Kıvırma işlemiyle oksidasyon başlar.
III- Kıvırma makinelerinde yapılır.
Verilenlerden hangisi kıvırma işlemi için doğru ifadedir?
A) Yalnız III
B) I ve III
C) II ve III
D) I-II-III

7. I. Gölgede kurutma
II. Sıcak hava ile kurutma
III. Soğuk hava ile kurutma
IV. Kurutma dolabında kurutma

Verilenlerden hangisi yada hangileri bitkisel çayları kurutma yöntemlerindendir?

A) Yalnız II
B) I ve II
C) I, II ve IV
D) I, II, III ve IV

8. Ülkemizde, Haziran – Ağustos ayları arasında açan hoş kokulu ıhlamur çiçeğinin toplanması için en etkili dönem ne zamandır?
A) Sabah saatleri
B) Öğlen saatleri
C) Akşam saatleri
D) İkindi saatleri

9. Beyaz çay ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır?
A) Amerika
B) Çin
C) Fransa
D) İngiltere

10. Organik çayın diğer adı hangisidir?
A) Oolong çay
B) Beyaz çay
C) Çözünebilir çay
D) Bio çay

Cevap Anahtarı
1. C
2. C
3. B
4. D
5. D
6. D
7. C
8. B
9. C
10.D

Kalfalık Hububat İşleme Dalı Soruları

1. Silindir biçiminde beton, çelik veya ahşaptan yapılmış dikey depoya verilen isim hangisidir?
A) Ambar
B) Betonarme
C) Hangar
D) Silo

2. Hangisi hammaddeye göre nişasta çeşidi değildir?
A) Buğday
B)Mercimek
C) Mısır
D) Patates

3. Buğdayı un veya irmik hâline getiren işlem hangisidir?
A) Ambalajlama
B) Öğütme
C) Tavlama
D) Temizleme

4. Paketlenmiş bulgurun depolandığı yer nasıl olmalıdır?
A) Doğrudan güneş alan
B) Serin
C) Sıcak
D) Nemli

5. Un ve unlu gıdaların her şeyden önce hangisine karşı korunması gerekir?
A) Isı ve küf
B) Küf ve nem
C) Nem ve haşere
D) Haşere ve ısı

6. Hangisi ürünleri rengine göre ayıran makinedir?
A) Sorteks
B) Kalibrasyon
C) Taş ayırma
D) Seçme makinesi

7. Hangisi kalibrasyonun amaçlarından biri değildir?
A) Derecelendirmek suretiyle standart gruplar elde etmek
B) Yabancı maddeleri istenilen düzeye indirmek
C) Ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip sınıflandırmak
D) Ürünün kabuğunu soymak

8. Hazırlanan makarna hamuruna ve/veya kurutulmuş makarnaya et ve et ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze, baklagil ve unları, buğday ürünleri dışında diğer tahıl ürünleri ve lifleri, baharat ile tat vericiler ve benzerlerinin ilave edilmesi ile elde edilen ürün hangisidir?
A) Tam buğday makarnası
B) Sade makarna
C) Çeşnili makarna
D) Zenginleştirilmiş makarna

9. Hangisi yoğurma işleminin amaçlarındandır?
A) Homojen yapı kazandırmak
B) İrmik miktarını arttırmak
C) Su miktarını ayarlamak
D) İrmik iriliğini azaltmak

10. Bulgur tercihen hangi cins buğdaydan üretilir?
A) Triticum durum
B) Triticumaestivum
C) Triticumcompactum
D) Hiçbiri

Cevap Anahtarı
1. D
2. B
3. B
4. B
5. C
6. A
7. D
8. C
9- A
10-A

Kalfalık Su Ürünleri İşleme Dalı Soruları
1.Su ürünleri işletmelerinde çalışan personelin hangisini yapması gerekir?
A) Çalışma sırasında saat ve yüzük takması
B) Mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi
C) Çalıştığı ortamda günlük kıyafetlerini giymesi
D) Kişisel eşyalarını çalışma ortamına getirmesi

2. Deri ve yüzgeçlerin durumuna bakarak balığın taze olduğu nasıl anlaşılır?
A) Deri parlak renkte ve berrak olmalıdır.
B) Yüzgeçler parçalanmış olmalıdır.
C) Deri mat ve bulanık renkte olmalıdır.
D) Deri sünen mukoza ile kaplı olmalıdır.

3. Sardalye, uskumru, tirsi balığının tuzlanıp depolanması sırasında istenen değişim hangisidir?
A) Yağların oksitlenmesi
B) Otolizin gerçekleşmesi
C) Kırmızılaşma görülmesi
D) Kokuşma görülmesi

4. Dumanlanacak su ürünlerinde aranacak temel özellik hangisidir?
A) Taze, derisinin parlak olması
B) Dondurulmuş olması
C) Yağ oranınındüşük olması
D) Karbonhidrat oranının yüksek olması

5.Kurutulmuş su ürünlerinde istenen kalite değişimi hangisidir?
A) Proteinlerin yapısının bozulması
B) Yağların oksitlenmesi
C) Nem oranı düşürülmesi
D) Ürünlerde aroma ve lezzet kaybı

6. Japonca’da kelime anlamı kıyılmış et olan; yarı işlenmiş, dondurulmuş, yıkanmış ve stabilize edilmiş balık kıymasına verilen ad hangisidir?
A) Konserve
B)Havyar
C) Suşi
D) Surimi

7. Surimi üretiminde kullanım üstünlüğü en fazla hangisindedir?
A) Kılıç balığı
B) Kroaker balığı
C) Alabalık
D) Alaska balığı

8. Hangisi balık sosisinin sterilizasyon süresidir?
A) 15-25 dakika
B) 30-40 dakika
C) 50-60 dakika
D) 80-90 dakika

9. Ülkemiz sularında hangi midye türü bulunmaz?
A) Mavi midye
B) Taş midyesi
C) At midyesi
D) Akdeniz midyesi

10.
I. Mürekkep kesesine sahiptir.
II. Tatlı sularda yaşar.
III. Sekizkollu (octo) ve onkollu (decapoda) olmak üzere iki grupta toplanır.
Hangileri ahtapotun özelliği değildir?
A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) I, II ,III

Cevap Anahtarı
1. B
2. A
3. C
4. A
5. C
6. D
7. D
8. D
9. A
10.A

Kalfalık Süt İşleme Dalı Soruları

1. Hangisi çiğ sütün işletmelere nakledilmesinde kullanılır?
A) Evaporasyon
B) Göğüm
C) Klarifikatör
D) Separatör

2. Tam yağlı süt ile yağsız sütün hangi miktarlarda karıştırılacağının hesaplanması hangi yöntemle yapılmaktadır?
A) Üçgen yöntemi
B) Dikdörtgen yöntemi
C) Kare yöntemi
D) Pearson karesi yöntemi

3. Baktofügasyon işlemi ile ne uzaklaştırılır?
A) Gluten
B) Karbonhidratlar
C) Mikroorganizmalar
D) Yağlar

4. Süt içinde emülsiyon hâlde bulunan yağ globüllerinin daha küçük parçalara bölünerek yağın daha stabil hâle gelmesi amacıyla yapılan mekaniksel işleme ne denir?
A) Standardizasyon
B) Deaerasyon
C) Homojenizasyon
D) Klarifikasyon

5. Yoğurda işlenecek süte starter kültür ilave edilmesine ne denir?
A) Homojenizasyon
B) Standardizasyon
C) İnokülasyon
D) Dearasyon

6. Parçalanmış meyveye ne denir?
A) Briks
B) Mayşe
C) Palper
D) Parça

7. Hangisi ayran üretim yöntemlerindendir?
A)Süte tuz katarak/ Yoğurda su katarak
B) Süte su katarak/ Yoğurda tuz katarak
C) Süte tuz katarak/ Yoğurda tuz katarak
D) Süte su katarak/ Yoğurda su katarak

8. ‘En az %3,5 süt yağı içeren süttür hangisidir?
A) Tam yağlı süt
B) Yağlı süt
C) Az yağlı süt
D) Yağsız süt

9. UHT sütlerin depolanma süresi en az ne kadardır?
A) 1 ay
B) 2 ay
C) 3 ay
D) 4 ay

10. Hangisi süttozunun kullanım alanlarından biridir?
A) İçme sütü üretimi
B) Et mamulleri üretimi
C) Ekmek üretimi
D) Un mamulleri üretimi

Cevap Anahtarı
1. B
2. D
3. C
4. C
5. C
6. B
7. D
8. A
9. D
10. A

Kalfalık Zeytin İşleme Dalı Soruları
1. Hangisi zeytin hasadında mekanik yöntemlerdendir?
A) El ile toplama
B) Makine ile hasat
C) Sırıkla çırpma
D) El ile sıyırma

2. Zeytinin sofralık olarak üretiminde hangisi olumsuz bir özelliktir?
A) Meyvenin etinin fazlalığı
B) Meyvenin taze olması
C) Çekirdeğin büyük olması
D) Meyvenin kaliteli olması

3. Ülkemizde en çok zeytincilik yapılan bölge hangisidir?
A) Karadeniz
B) Ege
C) Doğu Anadolu
D) İç Anadolu

4. Yeşil zeytin hasat olgunluğuna geldiğinde meyve kabuk rengi nasıl olmalıdır?
A) Yeşilden pembeye döndüğünde
B) Yeşilken
C) Sarıyken
D) Yeşilden sarıya döndüğünde

5. Fermantasyonun başlangıcında salamuranın tuz konsantrasyonu % kaç olmalıdır?
A) %9
B) %15
C) %20
D) %30

6. “Zeytinler salamurasız, açıkta veya naylon torbalarda; karton kolilerde piyasaya sunulacaksa zeytinlere salamura içindeyken …………………………….. verilmeli ve tuz oranı %9 – 10 seviyesine getirilmelidir.’’ cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir?
A) Sodyum benzonat
B) Sitrik asit
C) Sodyum klorür
D) Laktik asit

7. Sele zeytini çeşidine ve olgunluğa bağlı olarak ortalama kaç günde tatlanır?
A) 5-15 gün
B) 10-20 gün
C) 6-70 gün
D) 20-30 gün

8. Kostik ile zeytin işleme yöntemiyle iki farklı türde zeytin elde edilmektedir. Bunlar verilenlerden hangileridir?
A) Ripeolive (konserve tipi zeytin) ve kıvırcık tipi zeytin
B) Ripeolive (konserve tipi zeytin) ve konfit tipi zeytin
C) Kalamata ve konfit tipi zeytin
D) Kıvırcık ve konfit tipi zeytin

9. Ezme zeytin üretiminde ezme işleminden sonra çıkan ürün yağını iyice dışarı salması için kaç gün bekletilmelidir?
A) 1 gün
B) 3 gün
C) 5gün
D) 10 gün

10. Çizme yeşil zeytin fazla dayanıklı değildir. Bu sebeple fermantasyon sürecinde ve pazarlama aşamasında nasıl muhafaza edilmelidir?
A) Oda sıcaklığında
B) Soğuk hava depolarında
C) Serin ve hijyenik yerde
D) Güneş gören bir yerde

Cevap Anahtarı
1. B
2. C
3. B
4. D
5. A
6. A
7. D
8. B
9. A
10. C

Gıda Teknolojisi Alanı Endüstriyel Et İşleme Dalı Kalfalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Gıda Endüstrisi
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Karkas
Endüstriyel Et Ürünlerinde Ham Madde Ve Yardımcı Maddeler
Et İşleme Makineleri

Gıda Teknolojisi Alanı Şekerleme Ve Çikolata Üretimi Dalı Kalfalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Gıda Endüstrisi
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Kakaolu Krema Hamuru Üretimi
Çikolata Ve Çikolatalı Ürünler Üretimi

Gıda Teknolojisi Alanı Sebze Ve Meyve İşleme Dalı Kalfalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Gıda Endüstrisi
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Taze Sebze Ve Meyvelerin Tüketime Hazırlanması
Sebze Ve Meyvelerde Soğutma Ve Dondurma Teknolojisi
Kurutma Teknolojisi
Fermente Sebze Ve Meyve Ürünleri Teknolojisi
Meyve Suyu Üretim Teknolojisi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz