<style>.lazy{display:none}</style>
Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Sınav Soruları

Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Sınav Soruları

Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Sınav Soruları Ve Cevapları. Ustalık Belgesi El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Tekstili Dalı Ustalık Sınavı Soru Ve Cevapları, Ders Programları, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Tekstili Dalı Ustalık Soruları

1. Ahilik teşkilatında esnaf ve sanatkârın kazancı şahsi olmaktan çok teşkilata ait genel sermayeyi meydana getirmekteydi. Bu yöntemle fakirlere yardım edilmekte, yeni işyeri açanlara sermaye verilmekte, âlet ve edevat yardımı yapılmakta, esnaf mensupları özellikle çıraklar için tertip edilen meslek kursları finanse edilmekteydi.
Ahilik kurumunda ön plana çıkan bu düşüncenin uygulama biçimine ne denir?
A) Pusula yöntemi
B) Gedik sistemi
C) Orta sandıkları
D) Tedbir

2. Perdenin üst kenar dikişini, perde halkalarını, raylarını gizlemek; perdeyi güzel göstermek; dekoru tamamlamak amacıyla kullanılan parçaya ne ad verilir?
A) Rustik
B) Brizbiz
C) Perde farbalası
D) Stor

Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Sınav Soruları3. Hangisi dikim tekniğine göre dekoratif perdelerden değildir?
A) Balon perdeler
B) Volanlı perdeler
C) Geometrik perdeler
D) Rustik

4. Kare kumaş parçalarının katlanarak dikilmesi ile elde edilen kare pencerelerin, ortalarına renkli kumaş parçalarının yerleştirilip dikilmesi ile oluşan Kırkyama tekniğine ne ad verilir?
A) Doldurma tekniği
B) Katlama tekniği
C) Bisküvi-Puf tekniği
D) Katedral tekniği

5. Aplike çalışmasını vurgulamak, sağlamlaştırmak ve belirginleştirmek için uygulanan dikiş çeşididir.
Yukarıda tanımı verilen dikiş çeşidi hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Yankılı veya ekolu yorganlama dikişi
B) Çerçeve yorganlama dikişi
C) Hendekte yorganlama dikişi
D) Tohum yorganlama dikişi

Sponsorlu Bağlantılar

6. Hangisi kırkyamada kullanılan elde birleştirme tekniklerinden değildir?
A) Elde oyulgama yapmak
B) Elde makine dikişi yapmak
C) Elde çırpma dikişi yapmak
D) Hiristo teyeli

7. Kapitone bloklarının arasına yerleştirilecek kumaş şeritlerin çeşitli şekillerde uygulanmasına ………… denir.
Noktalı yere hangisi getirilmelidir?
A) Çerçeveleme
B) Çırpma dikişi
C) Aplike
D) Katlama tekniği

8. Farklı kumaş parçalarının ince bantlar hâlinde zemin kumaşına ya da kâğıda dikilerek birleştirilmesidir. İstenilen formlar bu kumaşın üzerine yerleştirilerek farklı ende ve açılarda dikilerek kesilir. Daha büyük çalışmalara yetmeyecek dar şerit parçalarını değerlendirmek için iyi bir yöntemdir.
Bu yöntem hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Açılı baklavalar
B) Dizgi tekniği
C) Seminole
D) Kaydırmalı desen

9. Oyuncak dikim teknikleri yuvarlak hatları yapma işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler hangisinde yanlış verilmiştir?
A) Yuvarlak hatlı parçalarla yuvarlak dikiş egzersizleri yapılması
B) Parmaklarla dikiş akışına yön vererek dikim hattının kaymasının önlenmesi
C) Yuvarlak hatları dikerken esnetme yapılması
D) Yuvarlak hatları düzgün dikebilmek için ara ara duraklayarak baskı ayağını kaldırıp dikim hattına yön verilmesi

10. Tam daire, yarım daire ya da çeyrek dairesel çizgilerden oluşan hatlara ne denir?
A) Kare hat
B) Üçgen hat
C) Köşe hat
D) Yuvarlak hat

El Sanatları Kalfalık Belgesi Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Cevap Anahtarı
1-B
2-C
3-D
4-D
5-C
6-D
7-A
8-B
9-C
10-D

El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif El Sanatları Dalı Ustalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Perde Üretimi
Oyuncak Üretimi / Yorgan Üretimi
Kırkyama Üretimi

Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik
Bu derste öğrenciye; ahilik kültürü ve girişimcilik ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ahilik Kültürü ve Girişimcilik dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Ahilik Kültürü Ve Meslek Etiği
2. Girişimcilik

Perde Üretimi
Bu ders ile öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak perde üretimi yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Perde Üretimi dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Perde Aksesuarları
2. Büzgülü Perdeler
3. Pilili Perdeler
4. Rustik Perdeler

Oyuncak Üretimi / Yorgan Üretimi

Oyuncak Üretimi
Bu ders ile öğrenciye; İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak üretimi yapılacak oyuncak modelinin kalıbını hazırlayıp oyuncak parçalarının kumaş kesimini yapar.

Oyuncak Üretimi dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Oyuncak Dikimine Hazırlık
2. Oyuncak Dikim Teknikleri
3. Dolgu Oyuncak Üretimi
4. Fonksiyonel Oyuncak
5. Dekoratif Oyuncak

Yorgan Üretimi
Bu ders ile öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yorgan üretimi yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Yorgan Üretimi dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Yorgan Dikmeye Hazırlık
2. Elde Yorgan Dikme – İşleme
3. Makinede Yorgan Üretimi
4. Uyku Tulumu Üretimi

Kırkyama Üretimi
Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kırkyama üretimi yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Kırk Yama Üretimi dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.

1. Kırkyamaya Hazırlık
2. Kırkyama Elde Birleştirme
3. Kırkyama Makinede Birleştirme
4. Kırkyama Kenar Bloğu
5. Kırkyama Kenar Bordürü
6. Dekoratif Kırkyama
7. Kırkyama Aplike
8. Kırkyama Yorganlama

El Sanatları Alanı Dekoratif Ev Tekstili Dalı Ustalık Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi: En Fazla 90 Dakika

Uygulama Sorusu: Dekoratif ev tekstili tekniklerini kullanarak, ürün tasarlayıp çalışınız.

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme
Puanı
A. Ön

Hazırlık

(10 Puan)

İş sağlığı ve güvenliği

kurallarına uyar.

2

Yapılan işe uygun

iş elbiseleri ve kişisel

koruyucu donanımları

kullanır.

2

Kullanılacak makineyı

tanıtır.

3

Sınav için gerekli

araç gereci hazırlar.

2

İş sağlığı ve iş güvenliği

tedbirlerini alarak çalışma

alanını düzenler.

1

B. Uygulama

(80 Puan)

Tekniğe ve kullanım

yerine uygun ürün

tasarımı yapar.

10

Tasarlanan ürüne ve

tekniğine uygun ölçü

ve kalıp hazırlar.

10

Hazırlanan kalıp ve

ölçülere uygun malzeme

ve yardımcı malzeme

seçerek dikime hazırlık

yapar

10

İş sağlığı ve iş güvenliği

tedbirlerini alarak

makineyi dikişe hazırlar.

10

Tasarlanan ürünü,

Dekoratif Ev Tekstili

tekniklerini  kullanarak

yapar. (Temel dikim teknikleri,

Ev Tekstili üretimi,

perde üretimi, kırkyama üretimi,

oyuncak üretimi, yorgan

üretimi, oyalar vb)

30

Ürünün ütüsünü ve son

kontrollerini yapar.

10

C.  Uygulama

Sonrası

(10 Puan)

Tasarlanan ürünü

süresinde bitirir.

4

İşlenmiş ürünü

kullanıma hazır hale

getirme aşamalarını uygular.

2

İş sağlığı ve güvenliği

tedbirlerini alarak

makinenin işlem sonrası

bakımını yapar.

2

Çalışma alanını

temiz ve düzenli bırakır.

2

Toplam

(100 Puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.

İSG Malzemeleri Listesi (Aday tarafından temin edilecektir.)
İş önlüğü

Sınav Sarf Malzeme Listesi
Kumaş 2 Metre
Tül Kumaşı 2 Metre
Elyaf 2 Metre
Tekniğine Uygun Çeşitli Renkte İplikler 5 Adet
Dikiş İğnesi 1 Adet
Toplu İğne 1 Adet
Koton Yumak-En Az İki Renk 2 Adet
Mekik 1 Adet
Firkete 1 Adet
Mezura 1 Adet
Tığ 1 Adet
Cetvel 1 Adet
Mulâj Kâğıdı 1 Adet
Kalem (Resim Kalemi Hb) 1 Adet
Kalem Açacağı 1 Adet
Silgi 1 Adet
Kumaş Makası 1 Adet
Ütü Bezi 1 Adet
Doldurma Elyaf 2 Adet
Perde Ekstraforu 1 Metre

Sarf malzemeleri miktarı bir aday için belirlenmiştir.
Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz