<style>.lazy{display:none}</style>
Halk Eğitim Merkezi Sitesine Hoşgeldiniz, 25 Nisan 2024
Anasayfa » Ustalık » Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi

Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi

Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi

Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Alma Koşulları Nelerdir? Kurs Bitirme Belgeleri İle Kalfalık Ve Ustalık Sınavına Katılma Koşulları.

Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Şartları
1) 22 yaşını bitirmiş, 23 yaşından gün almış olmak.

2) En az ortaokul (ilköğretim) mezunu olmak. (1996-1997 eğitim öğretimden önce ilkokul mezunu ise ilkokul diplomasının olması gerekiyor).

3) Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün sigorta) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

4) Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün) Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

5) Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 468 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar kalfalık beceri sınavına girer.

6) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan veya e-devletten alınacak barkodlu işyeri unvan listeli prim dökümü belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

7) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

8) Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi ile başvuranlar Ustalık beceri sınavına girer.

9) Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 756 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri sınavına girer.

10) 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.

11) Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık sınavına (beceri+teorik) alınırlar.

12) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, kalfalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

13) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, ustalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

14) Fiilî askerlik süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

15) Mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.


Doğrudan Belge Düzenlenecek Durumlar

1) 19/6/1986 tarihinden önce çıraklık okulu diploması sahibi olanlara ilgili alan/daldan kalfalık belgesi düzenlenir.

2) Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar (19.06.1986) mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak üzere ustalık belgesi düzenlenir.

3) Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili daldan ustalık belgesi düzenlenir.

4) Elektrik tesisatçılığı birinci sınıf veya 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlara ustalık belgesi düzenlenir.

5) 1985-1986 eğitim öğretim yılından sonra ikinci sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlar ustalık beceri sınavında başarılı olmaları halinde ustalık belgesi düzenlenir.

6) Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlara kalfalık belgesi düzenlenir.

7) İlgili mesleğin kanun kapsamına alınmadan önce Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri ilgili meslek odalarından alınacak olan resmi yazı ile doğrulanması halinde dengi belgelerle değiştirilir.

8) Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara ustalık belgesi doğrudan düzenlenir.

Belgelerin Değerlendirilmesi

1) Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayıları toplanarak değerlendirilir. Her 30 gün bir ay sayılır. Mükerrer sigorta primi dikkate alınmaz.

2) Kamu kurumunda çalışanlardan hizmet cetveli istenir.

3) 18 yaş altı hizmetler dikkate alınmaz.

4) Prim döküm belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda Ek 1 formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması gerekir.

5) Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresinin farklı olması halinde Bağ-Kur hizmet süresi dikkate alınır.

6) Emekli olduktan sonra işyeri açanların hizmet süresi vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır.

7) Değerlendirme belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmalıdır. Öğrenim belgesinin onaylı örneği geçerlidir.

8) Mesleki eğitim veya kurs sürelerinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.

9) Her 160 saat bir aylık çalışma süresi kabul edilir.

10) Kalfalık belgesini 16. Maddeden alanlar ile mesleki eğitimin ara sınıflarından ayrılanlar alanlarında olmak kaydıyla başarılı oldukları her dönem için 6 ay, her yıl için 1 yıl ustalık için gerekli çalışma süresinden düşülür.

11) Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde yapılan hizmetlerin sayılabilmesi için yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir.

12) Yurtdışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır.

Kalfalık/Ustalık Sınavları İçin Başvuruda İstenen Belgeler

1- Öğrenim belgesi/Diploma aslı ve bir adet fotokopisi (*)

2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)

3- Bir adet biometrik fotoğraf

4- Başvuruya esas kanıt dökümanlar
– Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri unvan listeli prim dökümü (SGK’dan veya -e devlette barkodlu belge oluşturdan alınacak)
-Hizmet Cetveli (Kamuda çalışanlar)
-Bağ-Kur hizmet belgesi (1479 sayılı Bağ-Kur dökümü) ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi
-Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi
-Mesleği ile ilgili; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerin aslı ve fotokopileri (*)
-Kalfalık/ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (*)
-Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde aldığı mesleki eğitime ve/veya çalışmaya ilişkin belgeler
-Yurt dışından alınan belgelerin ve onaylı tercümesinin aslı ve fotokopisi (*)
– MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aslı ve fotokopisi (*)

5- Mavi-Kırmızı kapaklı plastik dosya

Doğrudan Başvuruda istenilen Belgeler
1- Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi (*)
2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
3- Bir adet vesikalık fotoğraf
4- Başvuruya esas belgenin aslı ve fotokopisi (*)
5- Meslek odalarından alınan belgelerin ilgili mevzuat hükümlerine göre verildiğine dair resmi yazı.

(*) Asıl belgeler kontrol edildikten sonra başvuru sahibine iade edilecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar
  1. Hatice dedi ki:

    İşletme lisans mezunuyum.lisese de bilgisayarlı muhasebe okudum . Şuanda da halk eğitimde bilgisayarlı muhasebe kursuna gidiyorum. Muhasebe kursu açabilmem için hangi adımları tamamlamam lazım lütfen yardımcı olun

    1. İşletme Lisans Mezunları Muhasebe Kursu Açmak İçin Başvuru Yapabilir. Başvurular E-yaygın Sisteminden Yapılır.

  2. zeynep dedi ki:

    Merhaba El sanatları alanı ve dekoratif el sanatları dalından Keçe beceri sınavı ile ustalık belgesi için başvurdum. elimde toplamda elsanatları teknolojisi alanında 1200 saate yakın sertifikam vardı. Ama bazıları el ve makina nakışı veya dekoratif el sanatlarına giriyordu. KEÇE için sınava gireceğim diye ısrarla belirtmeme rağmen beni istemediğim halde el nakışı ve makina nakışı yazdırmışlar tabi bunun farkına sınava gireceğim zaman anladım. farkını bilememiştim. alan olarak sorun olmaz diye biliyorsum. Sınavı için saatler hesaplanırken sertifikalar aynı alanda olup farklı dallarda olması sorunmudur. bunun detaylı mevzuatını çok aradım ama bulamadım. yanlış yönlendirmeyi kabul etmediler bana şöyle bir öneride bulundular buna girin sonra denklik ile aynı alandan herhangi bir daldan ustalık belgen olursa diğer dallar için kurs tamamlama saati olan 756 saati tamamlama sorunu olmadan dekoratif el sanatlarından tekrar sınava girebilirsiniz dendi. Bu konuda yardımınızı rica ederim.

    1. El Sanatları Alanında Keçe Diye Bir Dal Yok
      El Sanatları Alanı Dalları
      Dekoratif El Sanatları
      Dekoratif Ev Tekstili
      El Dokuma
      El Ve Makine Nakışı
      Halı Desinatörlüğü
      Sanayi Nakışı

      Keçe Yapımı Kursu Eğitici Koşullarına Göre El Ve Makine Nakışlarında Eğitim Almak Gereklidir.

      1. zeynep dedi ki:

        Merhaba Keçe ile ilgili dal tabirini yanlış kullanmışım. Elsanatları Teknolojisi Alanı
        Dekoratif el sanatları Dalı
        keçe Modülü tabiri doğruymuş. Bu arada araştıra araştıra bayağı öğrendim. Yanıtınız için teşekkür ederim.

        Araştırmam sonucu
        Elimdeki sertifikalara göre mecburen El ve makina nakışı Dalından 6.12.2023 tarihinde ustalık sınavına girdim. Onun sonucunu bekliyorum. sonraki sınavda aynı ALAN altında ustalık belgesi varsa diğer dallardanda denklik ile tekrar USTALIK sınavına girilebiliyormuş. onu deneyeceğim.
        Saygılar

  3. Nişmiye aktas dedi ki:

    2001 yılında bir yıl dikiş 2 yıl makina nakış kursuna katıldım kalfalık veya ustalık için ne yapmam gerekiyor toplam 16oo saat tim var bilgilendirirseniz sevinirim tesekur ederim

    1. Mesleki eğitim merkezlerine başvurulur.

  4. Cenani dedi ki:

    Merhaba. Bir kamu kurumundan emekliyim. Kurumun Masaüstü Yayıncılık Bölümünde grafiker olarak çalıştım. emekli olduktan sonra da çeşitli işyerlerinde mesleğimi sürdürdüm. kimi zaman da freelance olarak tasarım işleri yaptım.
    Usta Öğreticilik Belgesi almak istiyorum. Şartlarım bunun için uygunmudur? değilse hangi işlemleri yapmam gerekiyor.

    1. Ustalık Belgesi Yada İşyeri Açma Belgesi Sahipleri İle An Az Önlisans Seviyesinde Eğitim Almış Olanlar Usta Öğretici Belgesi Almak İçin Başvuru Yapabilir. Başvurular Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılır. Halk Eğitim Merkezlerinde Kurs Açmak İçin Usta Öğretici Belgesi Zorunlu Değildir. Usta Öğretici Başvuruda Belgesi Ek 1 Puan Getirir.
      Halk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Başvuruları Nasıl Yapılır? Detaylar İçin Tıklayın.

  5. İrem dedi ki:

    Merhaba, eğitim fakültesi fen bilimleri öğretmenliği mezunuyum aynı zamanda ,sosyal bilimler meslek yüksekokulu uygulamalı İngilizce çevirmenlik mezunuyum ((önlisans)(+1yıl İngiliz.hazırlık)) ingizlice kursu açabilir miyim önlisans diplomam ile ve bunun için nasıl bir yol izlemeliyim ustalık belgesi nasıl alabilirim , şimdiden teşekkürler 🙏🏽

    1. İngilizce Kursu Eğitici Koşulları
      Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları kapsamında aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgede yer alan, alan öğretmenleri esas alınarak;

      A. Öncelikli olarak yaygın eğitim kurumlarına İngilizce öğretmeni olarak atanmış öğretmenler görev almalıdır.

      B. Yaygın eğitim kurumunun kadrolu İngilizce öğretmeni bulunmadığı takdirde Millî Eğitim Bakanlığı’nda İngilizce öğretmeni olarak atanmış öğretmenler görevlendirilir.

      C. Programın uygulanmasında Millî Eğitim Bakanlığı’nda İngilizce öğretmeni olarak atanmış öğretmenlerden yararlanılamadığı durumlarda aşağıdaki niteliklere sahip öğretmenler görevlendirilebilir:

      1) Millî Eğitim Bakanlığı dışından görevlendirilecek öğretmenler için üniversite veya fakültelerin yabancı dil bölümlerinden İngilizce mezun olanlardan öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.

      2) Üniversite veya fakültelerin diğer bölümlerinden mezun olanlar için;

      a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS’den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS’de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.

      b) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olmayanlar için;

      i) İngilizce dil eğitimi verebileceğine dair uluslararası geçerliliği olan dil öğretim sertifikası ile birlikte ve KPDS/ÜDS/YDS’den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS’de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.

      ii) Yabancı dilde İngilizce öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarından mezun olup KPDS/ÜDS/YDS’den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS’de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.

      D. Yukarıda sayılan özelliklerde eğitici bulunamadığı hallerde, söz konusu
      eğiticilerden KPDS/ ÜDS/ YDS’ den 60 ve üzeri puan aldığını belgeleyenler.

      başvurular ağustos ayında e-yaygın sistemi üzerinden alınır. ağustos ayı sonrası da başvuru yapılabilir. ağustos ayı sonrası yapılan başvurular takvim dışı başvuru olarak değerlendirilir. ağustos ayında başvuru yapanların başvuruları değerlendirildikten sonra ağustos ayı dışında başvuru yapanların başvuruları değerlendirilmeye alınır. https://www.halkegitimkurs.com/e-yaygin-usta-ogretici-basvurusu/

  6. Oya Keretli dedi ki:

    Ben sosyal hizmetler önlisans bahar döneminde mezun oluyorum .Sizlerle çalışmak usta öğretici olarak çalışmak istiyorum.

    1. Aile ve tüketici bilimleri alanı için başvurulabilir. başvurular ağustos ayında e-yaygın sisteminden alınır. yıl içinde başvurular dönem dışı olarak devam eder. dönem dışı başvuranların başvuruları dönem içinde başvuranların başvuruları değerlendirildikten sonra değerlendirilmeye alınır.

    2. Ahmet dedi ki:

      Merhaba büro yönetimi yönetici asistanlığı mezunuyum lisede herahngi bir belge alma şansım varmı kalfalık. Ustalık gibi almanya denklik için .

  7. Ebru Artun Kestek dedi ki:

    Merhaba usta öğretici başvurusu için geç bilgim oldu hala başvurabilirmiyim

    1. e-yaygın sisteminden başvurular yıl boyunca devam ediyor. ancak ağustos ayı içinde başvuru yapanların başvuruları değerlendirildikten sonra diğer aylarda başvuru yapanların başvuruları değerlendirilmeye alınır.

  8. Veysel dedi ki:

    Kalfalık belgesi aldım üstalım belgesi sınavı nezan

    1. Sınavlı ve sınavsız kalfalık / ustalık başvuruların alınması 1 ağustos 31 ağustos 2022.
      Kalfalık / ustalık 2022 Sınav takvimine linkten ulaşılabilir.
      https://khamammem.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/06/18/970876/dosyalar/2022_01/16193518_2022-YILI-KALFALIK-USTALIK-CALISMA-TAKVIMI.pdf

      1. Sena dedi ki:

        Ben önlisans bilgisayar programcılığı bölümü mezunuyum,ve usta öğreticilikte 25 puanım var . Bilişim teknolojileri alanında kabul edilme şansım var mı acaba usta öğretici olarak ?

      2. Başvuruda bulunduğunuz halk eğitim merkezlerine başvuru yapan diğer adayların puanlarına, halk eğitim merkezinde kaç grup kurs açılacağına göre değişir. İlk sırada olan başvurduğu kurs için talep oluşmazsa kurs açamayabilirken, 10 sırada yer alan talep oluşursa kurs açabilir.

  9. Süheyla dedi ki:

    Merhaba. Ustalık sınavına girmek istiyorum. Fakat elimde belgenin aslı yok. Halkegitimden temin etmek istedim fakat orada kurs gördüğüm sure ay olarak yazıyor saat olarak yazmıyor. Bunun için ne yapabilirim

    1. İlçe milli eğitim ile görüşün.

  10. EMEL ERGEN dedi ki:

    Merhabalar 1994 kız meslek ve teknik lisesi turizm otelcilik mezunuyum.Bölümüm mutfak, usta öğretici olmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. ağustos ayında e-yaygın sistemi üzerinden ücreti usta öğretici başvurusu yapılır.
      https://www.halkegitimkurs.com/e-yaygin-usta-ogretici-basvurusu/

  11. Şahin dedi ki:

    Merhaba Sihhi tesisat Kalfalık E sınavdan
    58 Puan Aldım
    Sonuç Geçerli mi acaba

    1. Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava girmek ve beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40’ı ile beceri sınavının %60’ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.

  12. Duygu dedi ki:

    Güzellik merkezi açtık annemin ustalık belgesi var yanında çalışmayı düşünüyorum nasıl belgeyi alabilirim ne kadar sürede ? İşleyiş nasıl olur ne kadar gitmem gerek üniversite mezunuyum. Annem ustalık belgesini paralı güzellik uzmani aldığı için direk girebildi

    1. Mesleğinde 5 yıl çalışmışlık ile ustalık sınavına girilebilir.

  13. Sümeyra dapgın dedi ki:

    Mrblar ben Meslek lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum. İş yeri açma belgem de var
    Halk eğitimde bilgisayar öğretmenligi yapabilir miyim
    Ne gerekiyor

    1. Hem Kursları dedi ki:

      Kurs açmak için başvurulabilir. başvurular e-yaygın sistemi üzerinden alınır. öğretmenler ve formasyonu olanlar dışındakilerden usta öğretici oryantasyon kursu belgesi istenir.
      https://www.halkegitimkurs.com/e-yaygin-usta-ogretici-basvurusu/

  14. Burcu dedi ki:

    Mrb ben güzellik uzmanlıgı ustalik ve usta öğreticilik istiyorum ama cilt bakımı hizmetleri 469 cilt bakımı teknikleri 377 saat el ayak bakımı 249 saatim oluyor ama cilt bakımlarindan birini mi baz aliyorlar nasil olcak bilgi lutfen

    1. Hem Kursları dedi ki:

      Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 756 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri sınavına girer.

  15. Döne Yaman dedi ki:

    Fen-edebiyat fakültesi tarih bölümü mezunuyum. Pedagojik formasyon belgem var. 7 ay özel bir kurs merkezinde sosyal bilgiler dersi de verdim. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda başvurum kabul edilir mi?

    1. Hem Kursları dedi ki:

      Sadece 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu Kapsamındaki Mesleklerde Belge Veriliyor.
      Halk eğitim merkezlerinde kurs açmak için başvuruda bulunacaksanız, başvurular ağustos ayında e-yaygın sistemi üzerinden alınır.
      Başvuru sırasında adaylar halk eğitim merkezi ve kurs seçimi yaparlar.
      Kurslara başvuranlar aldıkları belgelerine göre puan alırlar.
      Oluşan puan sıralamasına göre kurs açıldığında sıralamaya göre çağrılırlar.

Yorum Yaz