<style>.lazy{display:none}</style>
Halk Eğitim Merkezi Sitesine Hoşgeldiniz, 15 Nisan 2024
Anasayfa » Kalfalık » Kalfalık Belgesi Aşçılık Sınavı Soruları

Kalfalık Belgesi Aşçılık Sınavı Soruları

Kalfalık Belgesi Aşçılık Sınavı Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kalfalık Belgesi Aşçılık Sınavı Soruları Ve Cevapları. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı Kalfalık Belgesi Sınavı Soru Ve Cevapları. Kalfalık Aşçılık Dalı Kalfalık Ders Çizelgesi, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Aşçılık Kalfalık Sınav Soruları
1. Besinlerin ağızda parçalanıp yemek borusundan mideye ulaşması ve mide asitleriyle karışıp bulamaç haline gelmesi olayına ne denir?
A) Emilim
B) Fiziksel sindirim
C) Kimyasal sindirim
D) Beslenme

2. Verilenlerden hangisi karbonhidratların yapı taşı olarak bilinir?
A) Fruktoz
B) Nişasta
C) Glikoz
D) Maltoz

Kalfalık Belgesi Aşçılık Sınavı Soruları3. Verilen ifadelerden hangisi gıda pişirme esnasında dikkat edilecek hususlardan biri değildir?
A) Pişirme yöntemine uygun ekipmanlar kullanılmalıdır.
B) Gıdalar doğru sıcaklıkta pişirilmelidir.
C) Gıdalar doğru sürelerde pişirilmelidir.
D) Pişirilen gıdalar oda ısısında saklanmalıdır

4. Tavuk, balık, dana ve kuzu etlerinin kemiklerinin çıkarılarak dilimlere ayrılmasını verilen kelimelerden hangisi ifade eder?
A) Karkas
B) Sakatat
C) Marine
D) Fileto


5. Verilen ifadelerden hangisi garnitürü tanımlar?
A) Yemeklerden önce verilen ordövr tabağı
B) Yiyecekleri hazırlamada kullanılan süsleme malzemeleridir.
C) Yemeğin özelliğine uygun, yemeğin lezzetini ve besin değerini arttıran süsleyici ve tamamlayıcılardır
D) Ana yemeğin diğer adıdır.

6. Garnitür hazırlama yemeklerin sunumu açısından neden önemlidir?
A) Yemeğin görünüşünü güzelleştirme
B) Yemeğin besin değerini ve lezzetini arttırma
C) Tabakta porsiyon zenginliği sağlama
D) Hepsi

7. Fond hazırlarken blanching yapmanın amacı nedir?
A) Çabuk pişmesini sağlamak
B) Kemiklerde istenmeyen kirleri ve kokuyu yok etmek
C) Besin kaybını önlemek
D) Koyu renkli fond elde etmektir

8. Verilenlerden hangisi liaison (liyason)’un tanımıdır?
A) Krema, muskat ve yumurta sarısı karışımıdır.
B) Un ve tereyağ karışımıdır
C) Limon ve yoğurt karışımıdır
D) Nişasta ve su karışımıdır

9. Sote tavasının dibinde kalan tortuların fond ilavesiyle tavadan çözdürülüp sos hazırlanması tekniğine ne ad verilir?
A) Deglaze
B) Süzme
C) Temperleme
D) Püreleştirme

10. Servis hizmetleri alanında yapılan ön hazırlıkların genel ismi verilenlerden hangisidir?
A) Kuver
B) Servis
C) Mise en place (miz en plas)
D) Servant

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Cevaplar
1.B
2.C
3.D
4.D
5.C
6.D
7.B
8.A
9.A
10.C

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı Kalfalık Ders Çizelgesi

Alan Ortak Dersleri
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen

Dal Dersleri
Temel Yiyecek Üretimi
Servis Hazırlıkları
Mutfak Uygulamaları
Açık Büfe

Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Beslenme İlkeleri ve Hijyen dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1- İş Sağlığı ve Güvenliği
2- Kişisel Hijyen
3- Hijyen ve Sanitasyon
4- Mutfak Üniteleri
5- Besin Ögeleri
6- Besin Grupları

Temel Yiyecek Üretimi Dersi
Temel Yiyecek Üretimi dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Bulaşık Yıkama ve Çöp Atımı
2. Sebzeleri Pişirmeye Hazırlama
3. Sebze Garnitürleri
4. Fond ve Temel Çorbalar
5. Yumurta Pişirme
6. Kolay Hamur

Servis Hazırlıkları Dersi
Servis Hazırlıkları dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. İş İçin Hazırlık
2. Salon Düzenlemesi
3. Masa Üstü Servis Takımlarını
4. Masa Örtüleri
5. Peçeteler
6. Kuver Açma
7. Taşıma Ve Boş Toplama
8. İçecek Bankosu Hazırlıkları

Mutfak Uygulamaları Dersi
Mutfak uygulamaları dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Uluslararası Özel Çorbalar
2. Temel Sos ve Türeyenleri
3. Patates Garnitürleri
4. Etlerin Hazırlanması
5. Et Pişirme
6. Balıklar ve Su Ürünleri
7. Salata ve Salata Sosları
8. Pilavlar
9. Makarna ve Makarna Sosları
10. Yeni Yemek Reçeteleri

Açık Büfe Dersi
Açık Büfe dersine ait modüller aşağıda sıralanmıştır.
1. Ordövr ve mezeler hazırlama
2. Kokteyl yiyecekleri hazırlama
3. Açık büfe yiyecekleri hazırlama

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı Kalfalık Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi: En Fazla 2 Saat

Uygulama Sorusu: Yeterli Ve Dengeli Beslenme İlkeleri Doğrultusunda Komisyon Tarafından Belirlenen Et Yemeklerinden (Kasaplık Hayvan Etleri, Kümes Hayvan Etleri, Su Ürünleri) Birini Seçerek Sebze Garnitürü Ve Tamamlayıcı Yemekten Oluşan Menü Tabağını Hazırlayınız.

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme

Puanı

A. Sınav

Hazırlığı

(10 Puan)

Kişisel Koruyucu

Donanımlarını Kullanır.

2

Hijyen Sanitasyon

Kurallarına Uyar.

2

İsg İle İlgili

Tedbirleri Alır.

2

Çalışma Alanını

Düzenler.

2

Yemek Hazırlamada

Kullanılacak

Uygun Araç Ve

Ekipmanları Seçer.

1

Ana Yemek Tabağını

Oluşturan Yemeklerin

Tarif Kartlarını Hazırlar.

1

B. Sınavın

Uygulanması

(80 Puan)

Besin Öğelerini İçeren

Besin Gruplarını Menüde

Ölçülü Ve Dengeli

Şekilde Kullanır.

7

Sebzeleri Hijyen

Ve Sanitasyon

Kurallarına Uyarak

Pişirmeye Hazırlar.

8

Sebzeleri Hijyen

Ve Sanitasyon

Kurallarına

Göre Tekniğine Uygun Doğrar.

8

Uluslararası

Pişirme Usullerine

Göre Sebze

Garnitürlerini Pişirir.

8

Ana Yemeğe Göre

Kullanacağı Malzemeyi

(Kasaplık Hayvan Etleri,

Kümes Hayvan Etleri,

Su Ürünleri)

Hazırlar.

8

Lezzet Verici Karışımları

(Ot Ve Baharatlar)

Tekniğine Uygun

Hazırlayarak Kullanır.

7

Ana Yemeğine Göre

Kullanacağı Malzemeyi

Uluslararası

Pişirme Tekniklerine Göre

İstenilen Nitelikte

(Lezzet, Koku,

Görünüş, Yaratıcılık, )

Pişirir.

10

Ana Yemeğe Uygun

Tamamlayıcı Yemeği

(Uluslararası Veya

Türk Mutfağına Özgü Pilavlar,

Makarnalar)

İstenilen Nitelikte

(Lezzet ,Koku, Kıvam, Görünüş)

Hazırlar.

8

Yemeklerin Yapım

Sıralamasını

Sunum Özelliklerini De

Dikkate Alarak Uygular.

7

Ana Yemek Tabağının

Sunumunu Yapar.

9

C. Sınav

Sonrası

(10 Puan)

Hazırlanan

Yiyeceklerden

Şahit Numune Alır.

1

Hazırlamada Ve

Sunumda Kullanılan Alet,

Ekipman Ve

Tezgahların Temizlik,

Düzen Ve Bakımını Yapar.

2

Tasarruf İlkelerini

Dikkate Alır.

3

Çöpleri Ve

Atık Yağları

Geri Dönüşüm

Kuralları

Doğrultusunda

Ayırır.

2

Sınavı Verilen

Sürede Tamamlar.

2

Genel

Toplam

(100 Puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.
Açıklamalar: Bekleme aşaması gerektiren ürünlerde, zaman kaybını önlemek için, yapılması gereken diğer aşamalar daha önce hazırlanmış bir ürün üzerinden yürütülür.

Kişisel Koruyucu Donanımlar
(Aday tarafından karşılanacaktır.)
Uzun kollu iş elbisesi (Aşçı ceketi)
Pantolon
Önlük
Kep / Bone
İş Ayakkabısı / Terlik
Maske
Eldiven

Sınav Sarf Malzeme Listesi

1- Hazırlanacak sebze garnitürü için gerekli malzemeler
2- Hazırlanacak Ana yemek için gerekli malzemeler
3- Hazırlanacak Tamamlayıcı Yemek için gerekli malzemeler

Sarf malzemeler ve miktarı bir aday için beceri sınav komisyonunca belirlenecektir.
Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz