Halk Eğitim Merkezi Sitemize Hoş Geldiniz, 20 Temmuz 2024
Anasayfa » Sınav Soruları » Kantin İşletmeciliği Ustalık Sınav Soruları

Kantin İşletmeciliği Ustalık Sınav Soruları

Kantin İşletmeciliği Ustalık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kantin İşletmeciliği Ustalık Sınav Soruları Ve Cevapları. Ustalık Belgesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kantin İşletmeciliği Dalı Sınav Soru Ve Cevapları, Ders Programları, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Kantin İşletmeciliği Ustalık Soruları

1. ‘Sıcak suyun filtre içindeki kahve üzerine dökülmesi ve filtreden süzülerek aşağıdaki kapta birikmesidir.’ İfadesi hangisini tanımlar?
A) Türk kahvesi
B) Kapuçino
C) Filtre kahve
D) Moka

2. Verilen seçeneklerden hangisi çay üretimine en uygun bölgedir?
A) Karadeniz Bölgesi
B) Doğu Anadolu Bölgesi
C) İç Anadolu Bölgesi
D) Ege Bölgesi

3. Çikolatanın ideal saklama derecesi kaçtır?
A) 20-22 Santigrat Derece
B) 36-38 Santigrat Derece
C) 10-12 Santigrat Derece
D) 50-55 Santigrat Derece

4. Hamburger ekmeği yapımında hangi hamur tekniği kullanılır?
A) Çırpılarak hazırlanan hamur
B) Kıyılarak hazırlanan hamur
C) Özleştirilerek hazırlanan hamur
D) Mayalandırılarak yapılan hamur

5. Pizza hangi ülkenin meşhur yiyeceğidir?
A) Fransa
B) İtalya
C) Portekiz
D) İngiltere

6. Noddle’nin menşei verilen seçeneklerden hangisine aittir?
A) Afrika
B) Asya
C) Avrupa
D) Amerika

7- Hangisi ambalajın taşıması gereken özelliklerden değildir?
A) Satışa hazırlamalı
B) Taşımaya dayanıklı olmalı
C) Satın alma arzusu yaratmalı
D) Rengi parlak olmalı

8- Verilenlerden hangisi toptancıdır?
A) Bakkal
B) Kasap
C) Üretici kooperatifi
D) Kırtasiye

9- Verilenlerden hangisi kuver çeşitlerinden birisi değildir?
A) Ala carte kuver
B) Tabledhote kuver
C) Basit kuver
D) Gueridon kuver

10- Hangisi genellikle kekik, defne yaprağı, maydanoz sapları, fesleğen, biberiye, tarhun gibi otlar ve havuç, kereviz, pırasa gibi sebzelerin bir araya getirilmesi ve bir sicim yardımıyla bağlanmasıyla oluşturulan bukete verilen isimdir?
A) Garnishedonion
B) SachetD’épices
C) BouquetGarnie (Buke Gârni)
D) Mirepoix (Mirpua)

Kantin İşletmeciliği Kalfalık Belgesi Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Cevaplar
1-C
2-A
3-A
4-D
5-B
6-B
7-D
8-C
9-D
10-C

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kantin İşletmeciliği Dalı Ustalık Ders Programları

Alan Ortak Dersleri
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Temel Yiyecek Üretimi
Servis Hazırlıkları
Yiyecek Hazırlama
İçecek Servisi
Ürün Alım Ve Satışı
Hızlı Hazır Yiyecekler

Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1- İş Sağlığı Ve Güvenliği
2- Kişisel Hijyen
3- Hijyen Ve Sanitasyon
4- Mutfak Üniteleri
5- Besin Ögeleri
6- Besin Grupları

Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik Dersi

Modülün Amacı: Öğrencinin/bireyin meslek ahlakı, ahilik ilkeleri, millî, manevi ve insani tüm değerlere uygun davranışlar sergilemesine yönelik bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Konular
• Meslek ahlakı
• Ahilik
• Türk toplumunun değerleri ve ahilik kültürünün Türk toplumundaki yeri

Temel Yiyecek Üretimi Dersi
Temel Yiyecek Üretimi Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. Bulaşık Yıkama Ve Çöp Atımı
2. Sebzeleri Pişirmeye Hazırlama
3. Sebze Garnitürleri
4. Fond Ve Temel Çorbalar
5. Yumurta Pişirme
6. Kolay Hamur

Servis Hazırlıkları Dersi
Servis Hazırlıkları Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. İş İçin Hazırlık
2. Salon Düzenlemesi
3. Masa Üstü Servis Takımlarını
4. Masa Örtüleri
5. Peçeteler
6. Kuver Açma
7. Taşıma Ve Boş Toplama
8. İçecek Bankosu Hazırlıkları

Yiyecek Hazırlama Dersi
Yiyecek Hazırlama Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. Patates Garnitürleri
2. Etlerin Hazırlanması
3. Etleri Pişirme
4. Salata Ve Salata Sosları Hazırlamak
5. Makarna Ve Makarna Soslarını Hazırlamak
6. Sütlü Tatlılar Hazırlamak

İçecek Servisi Dersi
İçecek Servisi Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. İçecek Makinelerini Hazırlama
2. Soğuk İçecek Servisi
3. Sıcak İçeceklerin Servisi

Ürün Alımı Ve Satışı Dersi
Ürün Alımı Ve Satışı Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. Ürün Depolama
2. Satış Programı
3. Ürünü Satışa Hazırlama
4. Satış Mekânlarını Hazırlama
5. Ürün Satışı
6. Sebze Ve Meyve Satışı
7. Şarküteri Ürünlerinin Satışı
8. Kuru Gıda Ve İçecek Satışı

Hızlı Hazır Yiyecekler Dersi

Hızlı Hazır Yiyecekler Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.

1. Türk Mutfağı Hızlı Hazır Yiyecekleri
2. Dünya Mutfağı Hızlı Hazır Yiyecekleri
3. İşlenmiş Gıdaları Hazırlama

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kantin İşletmeciliği Dalı Ustalık Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi: En Fazla 4 Saat

Uygulama Sorusu: Aşağıdaki kriterler doğrultusunda sınav komisyonunun belirlediği menüyü reçetesine uygun olarak (sandviç-tost-hamburger, salata, makarna soslu, sütlü tatlı, soğuk içecek) hazırlayıp servis ediniz.

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme

Puanı

A. Ön Hazırlık

(10 Puan)

Kişisel koruyucu

donanımlarını kullanır

2

Hijyen sanitasyon

kurallarına uyar.
*

2

İSG  ile ilgili

tedbirleri alır.

2

Çalışma alanını düzenler.

2

Ürün hazırlamada

kullanılacak mutfak

ekipmanlarını,

araç-gereçlerini seçer.

1

Hazırlanacak ürünlerin

işlem kartlarını hazırlar.

1

B. Uygulama

Aşaması

(80 puan)

İşlenmiş gıdalardan

seçilen bir ürün çeşidini

pişirmeye hazırlar.

(sandviç, tost, hamburger)

6

İşlenmiş gıdalardan

seçilen bir ürün çeşidini

reçetesine uygun pişirir.

6

İşlenmiş gıdalardan

seçilen ürün çeşidinin

sunum ve servisini yapar.
*

5

Salata çeşitlerinden

bir ürünü reçetesine

uygun olarak hazırlar.

7

Hazırlanan salata

çeşidinin sunum

ve servisini yapar.

5

Makarna ve sos

çeşitlerinden bir ürünü

pişirmeye hazırlar.

6

Makarna ve sos

çeşitlerinden bir ürünü

reçetesine uygun pişirir

6

Hazırlanan makarna

ve sos çeşidinin sunum

ve servisini yapar.

5

Sütlü tatlı çeşitlerinden

bir ürünü pişirmeye

hazırlar.

7

Sütlü tatlı çeşitlerinden

bir ürünü reçetesine

uygun pişirir.

6

Hazırlanan sütlü tatlı

çeşidinin sunum ve

servisini yapar.

5

Soğuk içecek

çeşitlerinden bir

ürünü hazırlar.

6

Hazırlanan içeceğin

sunum ve servisini yapar.

5

Ürünlerin yapım

sıralamasını sunum

özelliklerini de dikkate

alarak uygular.

5

C. Uygulama

Sonrası İşlemler

(10 Puan)

Hazırlanan yiyeceklerden

şahit numune alır.

2

Hazırlamada ve sunumda

kullanılan alet, ekipman

ve tezgahların temizlik,

düzen ve bakımını yapar.

2

Tasarruf ilkelerini

dikkate alır.

2

Çöpleri ve atık yağları

geri dönüşüm kurallar

ı doğrultusunda ayırır.
*

2

Sınavı verilen sürede

tamamlar.
*

2

Genel Toplam

(100 puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.

İSG Ekipmanları Kişisel Koruyucu Donanımlar
(Aday Tarafından Karşılanacaktır.)
1. Uzun kollu iş elbisesi (Aşçı ceketi)
2. Pantolon
3. Önlük
4. Kep / Bone
5. İş Ayakkabısı / Terlik
6. Maske
7. Eldiven

Sınav Sarf Malzeme Listesi *
Hazırlanacak işlenmiş gıda ürünü için gerekli malzemeler
Hazırlanacak salata çeşidi için gerekli malzemeler
Hazırlanacak makarna ve sos için gerekli malzemeler
Hazırlanacak sütlü tatlı için gerekli malzemeler
Hazırlanacak soğuk içecek için gerekli malzemeler

• Sarf malzemelerin miktarı bir aday için beceri sınavı komisyonunca belirlenecektir.
• Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz