<style>.lazy{display:none}</style>
Halk Eğitim Merkezi Sitesine Hoşgeldiniz, 15 Nisan 2024
Anasayfa » Sınav Soruları » Ustalık Belgesi Kasaplık Sınav Soruları

Ustalık Belgesi Kasaplık Sınav Soruları

Ustalık Belgesi Kasaplık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Ustalık Belgesi Kasaplık  Sınav Soruları Ve Cevapları. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı, Kasaplık Dalı Ustalık Soru Ve Cevapları, Ders Programları, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Kasaplık Ustalık Soruları
1- Aşağıdakilerden hangisi etin kalitesini etkileyen etmenlerden değildir?
A) Hayvanın beslenmesi
B) Hayvanın cinsi
C) Hayvanın rengi
D) Bağ dokusu miktarı

2- Aşağıda verilen malzemelerden hangisi çemen hamurunun hazırlanmasında kullanılmaz?
A) Çemen unu
B) Sarımsak
C) Kara biber
D) Kırmızı Biber

Ustalık Belgesi Kasaplık Sınav Soruları3- Hangisi etleri marine etmenin amaçlarından değildir?
A) Hoş koku ve lezzet vermek
B) Dokularını yumuşatmak
C) Saklama süresini uzatmak
D) Tüketimi artırmak.

4- Türk sucuğu standardına göre sucukta yağ oranı en fazla ne kadar olmalıdır?
A) % 30
B) % 50
C) % 20
D) % 60

5-Karkasta sırtın iki yanında bulunan kemikli kısım hangisidir?
A) Kaburga
B) Nuar
C) İncik
D) Pançeta


6-Aşağıdakilerden hangisi kırmızı etli kümes hayvanlarından değildir?
A) Ördek
B) Tavuk
C) Kaz
D) Hindi

7- Verilenlerden hangisi sakatat değildir?
A) Beyin
B) Dil
C) Ciğer
D) Kuyruk

8-Verilenlerden hangisi ete uygulanan pişirme yöntemlerindendir?
A) Izgara
B) Haşlama
C) Fırında
D) Daldırma

9-Verilenlerden hangisi toptancı firmaların fonksiyonlarından değildir?
A) Üreticiye yardımcı ve destek olmak
B) Perakendeciye yardımcı ve destek olmak
C) Ürün reklâmı yapmak
D) Ürünün dağıtımını yapmak

10- Raf ömrü en kısa et hangisidir?
A) Balık
B) Tavuk
C) Kırmızı et
D) Hindi

Kantin İşletmeciliği Ustalık Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Cevaplar
1-C
2-C
3-D
4-A
5-A
6-B
7-D
8-D
9-C
10-D

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kasaplık Dalı Ustalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Kesimlik Hayvanlar
Et İşleme
Geleneksel Et Ürünleri Ve Sakatatlar
Et Pişirme
Ürün Alımı Ve Satışı

Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1- İş Sağlığı Ve Güvenliği
2- Kişisel Hijyen
3- Hijyen Ve Sanitasyon
4- Mutfak Üniteleri
5- Besin Ögeleri
6- Besin Grupları

Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik Dersi

Konular
• Meslek Ahlakı
• Ahilik
• Türk Toplumunun Değerleri Ve Ahilik Kültürünün Türk Toplumundaki Yeri

Çalışma Hayatında İletişim Araçlarını Kullanarak Etkili İletişim Kurar Ve Ahilik Kültürüne Ve Meslek Etiği İlkelerine Uyar.

Girişimcilik
Konular
• Girişimcilikte Temel Kavramlar
• İş Fikri Oluşturma
• Meslek Becerileri Geliştirme

Kesimlik Hayvanlar Dersi
Kesimlik Hayvanlar Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Büyükbaş Hayvanlar Ve Irkları
2. Küçükbaş Hayvan Irkları
3. Kanatlı Hayvanlar Ve Türleri
4. Büyükbaş Karkası
5. Küçükbaş Karkası
6. Kanatlı Karkası

Et İşleme Dersi
Et İşleme Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Etin Tanımı
2. Et Üretimi Ve Kontrolü
3. Kasaphane Ve Et Restoranı Yerleşimi
4. Et İşlemede Kullanılan Araç Ve Ekipman
5. Taze Et Çeşitleri
6. Günlük İşlemler
7. Gün Sonu İşlemler

Geleneksel Et Ürünleri Ve Sakatatlar Dersi
Geleneksel Et Ürünleri Ve Sakatatlar Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Türk Mutfağındaki Yeri Ve Önemi
2. Kavurma
3. Pastırma
4. Sucuk
5. Köfte
6. Sakatatlar

Et Pişirme Dersi
Et Pişirme Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Marinadlar, Otlar Ve Baharatlar
2. Pişirmede Kullanılan Araç Ve Ekipmanlar
3. Etlere Uygulanan Pişirme Usul Ve Yöntemleri
4. Pişmiş Etlerin Muhafazası
5. Et Restoranlarında Uygulanan Servis Usulleri

Ürün Alımı Ve Satışı Dersi
Ürün Alımı Ve Satışı Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Ürün Depolama
2. Satış Programı
3. Ürünü Satışa Hazırlama
4. Satış Mekânlarını Hazırlama
5. Ürün Satışı
6. Sebze Ve Meyve Satışı
7. Şarküteri Ürünlerinin Satışı
8. Kuru Gıda Ve İçecek Satışı

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kasaplık Dalı Ustalık Belgesi Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi: En Fazla 2 Saat

Uygulama Sorusu: (Sınav Sorusu, Sınav Yapan Komisyon Tarafından Belirlenecektir.)

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme

Puanı

A. Ön Hazırlık

(10 Puan)

İşe uygun kişisel koruyucu

donanımları kullanır

(Bone, maske, eldiven,

önlük, kaymaz tabanlı çizme).

3

Hijyen kurallarına uyar.

3

Kullanacağı araç –

gereç ve ekipmanları hazırlar.

2

Üretim alanını yapacağı

işe göre düzenler.

2

B. Uygulama

(80 Puan)

Beşli set parçalarını ve

karkastaki yerlerini

sözlü olarak açıklar.

2

Kemikli et parçasını

(Kuzu but veya dana döş)

sıyırır / kısımlarına ayırır.

10

Sıyrılan eti zırhlar.

10

Zırhlanan etten köfte hazırlar.

7

Zırhlanan eti uygun

malzeme ile ambalajlar.

4

Çapraz bulaşma ile

ilgili tedbirleri alır.

5

Bütün tavuk karkası parçalar.

8

Uygun tavuk parçasından

kelebek çıkarır.

8

Uygun tavuk parçasından

şnitzel çıkarır.

8

Uygun tavuk parçasından

ızgaralık çıkarır.

8

Hazırlanan tavuk ürünlerini

uygun malzeme ile ambalajlar.

4

Et ve et ürünün nakliye

koşullarını söyler.

2

Geleneksel et ürünlerinin

(sucuk, pastırma, kavurma vb.)

üretiminde kullanılacak etin

özelliklerini açıklar.

2

Etlere uygulanan pişirme

yöntemlerini açıklar.

2

C. Uygulama Sonrası

(10 Puan)

Uygulama sonunda kullandığı

alet ekipman

(kesme tahtası, bıçak, masat vb.)

temizler.

3

Uygulama sonunda

çalışma ortamını

(tezgâh, dolap, zemin )

temizler.

4

Çöpleri ve atıkları

geri dönüşüm kurallına

göre ayırır.

3

 Toplam

(100 Puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.
Bekleme aşaması gerektiren ürünlerde, zaman kaybını önlemek için, yapılması gereken diğer aşamalar, daha önce hazırlanmış bir ürün üzerinden yürütülebilir. Örneğin Fermente ürünler gibi.

İSG Malzemeleri Listesi (Aday Tarafından Temin Edilecektir.)
1. İş Önlüğü
2. Maske
3. Bone
4. Eldiven
5. Koruyucu gözlük
6. İş Ayakkabısı / Çizme
7. Kulaklık (gürültülü ortamlar için)

Sınav Sarf Malzeme Listesi

Et Ve Et Ürünleri
İşlenmemiş taze Et (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı etleri, vb.)
Ambalaj ve Etiket Malzemesi

Sosis / Salam / Sucuk / Pastırma
Taze Et (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı etleri vb)
Kürlemede Kullanılan Kimyasallar
Kılıf Malzemeleri
Katkı ve Koruyucular
Çemen
Ambalaj ve Etiket Malzemesi

• Sarf malzemeler miktarı bir aday için beceri sınav komisyonunca belirlenecektir.
• Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz