<style>.lazy{display:none}</style>
Halk Eğitim Merkezi Sitesine Hoşgeldiniz, 15 Nisan 2024
Anasayfa » Sınav Soruları » Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları Ve Cevapları. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı, Aşçılık Dalı Ustalık Sınavı Soru Ve Cevapları, Ders Programları, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Aşçılık Ustalık Sınav Soruları

1. Haşhaşlı çörekler en fazla hangi ilimizde yapılır?
A) Afyon
B) Tekirdağ
C) Hakkari
D) Rize

2. Kızartılarak pişirilen mayalı hamurlarda yağ ısısı çok yüksek olursa sonuç hangisi olur?
A) Ürün içerisine yağ çeker
B) Dışı hemen pişer ancak içi hamur kalır
C) İstediğimiz pişkinliği elde ederiz
D) Ürünün içi pişer dışı çiğ kalır

Aşçılık Ustalık Belgesi Sınav Soruları3. Verilenlerden hangisi mayalı ürün kabarmamasının sebeplerinden biri olarak gösterilebilir?
A) İyi çırpılmış olması
B) Yağ ve seker oranının uygun düzeyde olması
C) Fırının istenilen derecede olması
D) Fırın kapağının açılması

4. Meyve tatlılarının yapım aşamasında meyvelerin kabuğu soyulduktan sonra neden limonlu suda bekletilir?
A) Meyvenin nişastasının suya geçmesini sağlamak için
B) Meyvenin kararmasını engellemek için
C) Meyvenin kolay pişmesini sağlamak için
D) Tatlının daha lezzetli olması için

5. PeachMelba verilen tatlı gruplarından hangisine girer?
A) Sütlü tatlılar
B) Meyve tatlıları
C) Hamur tatlıları
D) Şerbetli tatlılar


6. Kurutulmuş sebzelerin en iyi saklama şekli nedir?
A) Plastik poşetlerde
B) Nemli ortamlarda
C) Cam kavanozlarda ağzı kapatılarak
D) Temiz bez torbalar içinde kuru ve nemsiz ortamda

7. Unun su ya da başka sıvılarla yoğrulmuş ve belli bir kıvama gelmiş hâline ne ad verilmektedir?
A) Hamur
B) Tatlı
C) Çorba
D) Sebze Yemeği

8. ’Un, yumurta, süt ve tereyağı içeren, koyu kıvamlı bir hamur ile hazırlanan, 8-10 cm çapında, yuvarlak, kalın, kabarık bir hamur işidir.’ İfadesi verilenlerden hangisidir?
A) Cupcake
B) Muffin
C) Pancakepankek
D) Islak kek

9. İşkembe çorbasında kullanılan sos verilenlerden hangisidir?
A) Yumurta sarısı- limon
B) Limon sirke
C) Sirke sarımsak
D) Sarımsak limon

10. Verilenlerden hangisi Türk mutfağına özgü çorbalardan biri değildir?
A) Süt çorbası
B) Yayla çorbası
C) Toga çorbası
D) Gazpacho çorbası

Aşçılık Kalfalık Sınav Soruları İçin Tıklayın.

Cevaplar
1-A
2-B
3-D
4-B
5-B
6-D
7-A
8-C
9-C
10-D

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı Ustalık Ders Programları

Alan Ortak Dersleri
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik

Dal Dersleri
Temel Yiyecek Üretimi
Servis Hazırlıkları
Mutfak Uygulamaları
Açık Büfe
Türk Mutfağı Yemekleri
Hamur Ürünleri
Tatlı Yapım Teknikleri

Beslenme İlkeleri Ve Hijyen Dersi
Beslenme İlkeleri Ve Hijyen Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1- İş Sağlığı Ve Güvenliği
2- Kişisel Hijyen
3- Hijyen Ve Sanitasyon
4- Mutfak Üniteleri
5- Besin Ögeleri
6- Besin Grupları

Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik Dersi
Modülün Amacı: Öğrencinin / Bireyin Meslek Ahlakı, Ahilik İlkeleri, Millî, Manevi Ve İnsani Tüm Değerlere Uygun Davranışlar Sergilemesine Yönelik Bilgi Ve Becerileri Kazandırmaktır.

Konular
• Meslek Ahlakı
• Ahilik
• Türk Toplumunun Değerleri Ve Ahilik Kültürünün Türk Toplumundaki Yeri

Temel Yiyecek Üretimi Dersi
Temel Yiyecek Üretimi Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Bulaşık Yıkama Ve Çöp Atımı
2. Sebzeleri Pişirmeye Hazırlama
3. Sebze Garnitürleri
4. Fond Ve Temel Çorbalar
5. Yumurta Pişirme
6. Kolay Hamur

Servis Hazırlıkları Dersi
Servis Hazırlıkları Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. İş İçin Hazırlık
2. Salon Düzenlemesi
3. Masa Üstü Servis Takımlarını
4. Masa Örtüleri
5. Peçeteler
6. Kuver Açma
7. Taşıma Ve Boş Toplama
8. İçecek Bankosu Hazırlıkları

Mutfak Uygulamaları Dersi
Mutfak Uygulamaları Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Uluslararası Özel Çorbalar
2. Temel Sos Ve Türeyenleri
3. Patates Garnitürleri
4. Etlerin Hazırlanması
5. Et Pişirme
6. Balıklar Ve Su Ürünleri
7. Salata Ve Salata Sosları
8. Pilavlar
9. Makarna Ve Makarna Sosları
10. Yeni Yemek Reçeteleri

Açık Büfe Dersi
Açık Büfe Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Ordövr Ve Mezeler Hazırlama
2. Kokteyl Yiyecekleri Hazırlama
3. Açık Büfe Yiyecekleri Hazırlama

Türk Mutfağı Yemekleri Dersi
Türk Mutfağı Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Türk Mutfağına Özgü Çorbalar
2. Türk Mutfağına Özgü Sebze Yemekleri
3. Türk Mutfağına Özgü Kuru Baklagil Yemekleri
4. Türk Mutfağına Özgü Dolma Ve Sarmalar
5. Türk Mutfağına Özgü Makarnalar
6. Türk Mutfağına Özgü Et Ve Sakatat Yemekleri
7. Türk Mutfağına Özgü Komposto Ve Hoşaflar

Hamur Ürünleri Dersi
Hamur Ürünleri Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Mayalı Hamurlardan Ürünler Hazırlama
2. Özleştirilerek Yapılan Hamurlardan Ürünler Hazırlama
3. Çırpılarak Yapılan Hamurlarla Ürünler Hazırlama
4. Pişirilerek Yapılan Hamurlarla Ürünler Hazırlama

Tatlı Yapım Teknikleri Dersi
Tatlı Yapım Teknikleri Dersine Ait Modüller Aşağıda Sıralanmıştır.
1. Sütlü Tatlılar
2. Meyve Tatlıları
3. Hamur Tatlıları
4. Tahıl Tatlıları
5. Kadayıf Çeşitleri
6. Baklavalar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı Ustalık Belgesi Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi: En Fazla 4 Saat

Uygulama Sorusu: Modern Menü Sıralamasını Dikkate Alarak Komisyon Tarafından Belirlenen Ana Yemeğe Uygun 2 Kişilik Akşam Yemeği Menüsü (Ordövr-Meze, Çorba, Ana Yemek, Pilav-Makarna, Salata, Tatlı) Hazırlayınız.

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme

Puanı

A. Ön Hazırlık

(10 Puan)

Kişisel koruyucu

donanımlarını kullanır.

1

Hijyen sanitasyon

kurallarına uyar.

2

İSG  ile ilgili  tedbirleri alır.

2

Çalışma alanını düzenler.

1

Yemek hazırlamada

kullanılacak mutfak

ekipmanlarını,

araç-gereçlerini seçer.

1

Sınav konusuna uygun

menü hazırlar.

2

Menüyü oluşturan

yemeklerin işlem

kartlarını hazırlar.

1

B. Uygulama Aşaması

(80 Puan)

Besin öğelerini içeren

besin gruplarını tespit

ederek menüde ölçülü

ve dengeli şekilde kullanır.

4

Sebzeleri hijyen

ve sanitasyon kurallarına

uyarak pişirmeye hazırlar.

5

Sebzeleri hijyen ve

sanitasyon kurallarına

göre tekniğine uygun doğrar.

6

Lezzet verici karışımları

(ot ve baharatlar)

tekniğine uygun

hazırlayarak kullanır.

5

Menüye uygun ordövr ve

mezeleri istenilen nitelikte

(lezzet, koku, kıvam, görünüş)

hazırlar.

8

Menüye uygun uluslararası

veya Türk mutfağına

özgü fond ve çorbayı

istenilen nitelikte

(lezzet, kıvam, koku, görünüş)

hazırlar.

8

Ana yemeğe göre kullanacağı

malzemeyi

(kasaplık hayvan etleri,

kümes hayvan etleri,

su ürünleri) hazırlar.

5

Ana yemeğine göre

kullanacağı malzemeyi

uluslararası

pişirme tekniklerine

göre istenilen nitelikte

(lezzet, koku, görünüş, yaratıcılık, )

pişirir.

8

Menüye uygun

tamamlayıcı yemeği

(uluslararası veya Türk mutfağına

özgü pilavlar, makarnalar)

istenilen nitelikte

(lezzet , koku, kıvam, görünüş)

hazırlar.

8

Menüye uygun olarak

istenilen nitelikte

(lezzet, koku, görünüş)

salata hazırlar.

8

Menüye uygun uluslararası

veya Türk mutfağına özgü

istenilen nitelikte

(lezzet, koku, kıvam, görünüş)

basit tatlı hazırlar.

5

Yemeklerin yapım sıralamasını

sunum özelliklerini de

dikkate alarak uygular.

5

Menüye uygun hazırlanan

yemeklerin sunumunu yapar.

5

C. Uygulama Sonrası

İşlemler

(10 Puan)

Hazırlanan yiyeceklerden

şahit numune alır.

1

Hazırlamada ve sunumda

kullanılan alet, ekipman ve

tezgahların temizlik,

düzen ve bakımını yapar.

2

Tasarruf ilkelerini dikkate alır.

3

Çöpleri ve atık yağları

geri dönüşüm kuralları

doğrultusunda ayırır.

2

Sınavı verilen sürede tamamlar.

2

Genel Toplam

(100 Puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.

İSG Ekipmanları Kişisel Koruyucu Donanımlar
(Aday Tarafından Karşılanacaktır.)
Uzun kollu iş elbisesi (Aşçı ceketi)
Pantolon
Önlük
Kep / Bone
İş Ayakkabısı / Terlik
Maske
Eldiven

Sınav Sarf Malzeme Listesi
1- Hazırlanacak Ordövr ve Meze için gerekli malzemeler
2- Hazırlanacak fond ve çorba için gerekli malzemeler
3- Hazırlanacak sos ve türeyenleri için gerekli malzemeler
4- Hazırlanacak Ana yemek için gerekli malzemeler
5- Hazırlanacak Tamamlayıcı Yemek için gerekli malzemeler
6- Hazırlanacak Salata çeşidi için gerekli malzemeler
7- Hazırlanacak Tatlı Çeşidi için gerekli malzemeler

Sarf malzemeler ve miktarı bir aday için beceri sınav komisyonunca belirlenecektir.
Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz