Halk Eğitim Merkezi Sitemize Hoş Geldiniz, 20 Temmuz 2024
Anasayfa » Sınav Soruları » Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları

Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları

Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları

MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları Ve Cevapları. Ustalık Belgesi Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Ve Makyaj Dalı Ustalık Sınavı Soru Ve Cevapları, Ders Programları, Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri.

Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları

1-Tırnağın büyümesinden ve sorumlu bölgenin adı nedir?
A) Tırnak ucu
B) Tırnak plağı
C) Tırnak kökü
D) Tırnak kutikülü

2-Tırnağın yapısı aşağıdakilerden hangisinden oluşur?
A) Lif
B) Karbonhidrat
C) Keratin
D) Korteks

Cilt Bakımı Ve Makyaj Ustalık Sınav Soruları3- Tırnağın, tırnak duvarının etine doğru uzadığı ve iltihaplanmaya sebebiyet verdiği hastalık hangisidir?
A) Mantar hastalığı
B) Şeytan tırnağı
C) Dolama
D) Tırnak batması

4- Tırnak kenarlarındaki alınması gereken kütiküllerin kesilmesinde kullanılan malzeme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Törpü
B) Et makası
C) Tırnak pensi
D) Tırnak törpüsü

5- Genellikle travmalar, bakteriyel bir enfeksiyon yada steril edilmemiş alet kullanımıyla oluşan tırnak rahatsızlığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sedef
B) Dolama
C) Mantar
D) Kaşık şeklindeki tırnaklar


6-Besinlerin bileşiminde bulunan ve yaşam için gerekli moleküllerdir, ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
A) Karbonhidratlar
B) Besin öğesi
C) Proteinler
D) Yağlar

7-Besinlerin vücuda alındıktan sonra emilebilir hale gelmeleri için geçirdikleri fiziksel, kimyasal ve mekanik işlemlerin diğer adı nedir?
A) Metabolizma
B) Sindirim
C) Besin
D) Yemek

8-Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi içerdiği besin yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Makarna
B) Ekmek
C) Salata
D) Bisküvi

9-Aşağıdakilerden hangisi karbonhidrat bakımından zengin değildir?
A) Ekmek
B) Et
C) Pilav
D) Patates

10-Tırnağın yapısı aşağıdakilerden hangisinden oluşur?
A) Lif
B) Karbonhidrat
C) Keratin
D) Korteks

11- Tırnağın uzayan asıl bölümüne ne ad verilir?
A) Tırnak plağı
B) Tırnak kökü
C) Tırnak yatağı
D) Tırnak ucu

12- Tırnak normal şartlarda günde ne kadar uzama gösterir?
A) 0,1 mm
B) 0,3 mm
C) 0,5mm
D) 0,6 mm

13-Aşağıdakilerden hangisi manikür ve pedikür yapılmasını engelleyen deri hastalıklarından değildir?
A) Mantar hastalığı
B) Egzama
C) Vitiligo
D) Uyuz

14-İstenmeyen tüylerin geçici olarak yok edilmesine ne ad verilir?
a) Depilasyon
b) Epilasyon
c) Depilatör
d) Epilaydi

15-Lanugo kılının yerini alan, uzunlukları genellikle 1 cm’yi aşmayan, ince, çok az renkli ve iliksiz kıllara ne denir?
a) Yumuşak
b) Ayva
c) İntermediyer
d) Sert

16-Aşağıdakilerden hangisi her iki cinste de görülen kıllardan değildir?
a) Saçlar
b) Kaşlar
c) Kirpikler
d) Omuz

17- Soğan şeklindeki kıl kökünün alt kısmına ne denir?
a) Medulla
b) Papilla
c) Kutikula
d) Subkutis

18-Aşağıdakilerden hangisi derinin tabakalarından değildir?
a) Epidermis
b) Dermis
c) Medulla
d) Hipodermis

19-İnsan vücudunda saça, deriye, kana renk veren hücrelere ne denir?
a) Pigment
b) Papilla
c) Medulla
d) Kutikula

20-Kıl föliküllerinin aktif olduğu dönem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Katagen
b) Telogen
c) Anagen
d) Fotogen

21-Kıl bünyesindeki tüm hücrelerin %80’inin toplandığı tabaka hangisidir?
a) İlik
b) Pul
c) Medulla
d) Lif

22-Medulla iliğine sahip, koyu renkli, daha uzun ve daha kalın kıllar aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sert
b) Yumuşak
c) Ayva
d) Lanugo

23-Kılın tam ortasında boydan boya bir fitil gibi uzanan tabaka aşağıdakilerden hangisidir?
a) İlik
b) Pul
c) Korteks
d) Lif

24- Aşağıdakilerden hangisi sivilce ve akne izlerini kapatmada, cilt rengini iyileştirmede ve cildi pürüzsüzleştirmede kullanılır?
a) Eyeliner
b) Pudra
c) Nemlendirici
d) Fondöten

25-Aşağıdakilerden hangisi soluk veya açık tenlilere uygulanmaması gereken fondöten tonudur?
a) Altın rengi açık
b) Pembe Tonları
c) Şeftali tonları
d) Açık bej

26- Alın ve çenenin gölgelenip, yanakların aydınlatıldığı makyaj aşağıdaki yüz tiplerinden hangisine uygulanır?
a) Oval yüz
b) Yuvarlak yüz
c) Uzun yüz
d) Kare yüz

27- Aşağıdakilerden hangisi kamuflaj makyajın uygulanmadığı durumlardır?
a) Doğum lekeleri
b) Açık Yaralar
c) Dövmeler
d) Benler

28- Aşağıdakilerden hangisinde makyajın amacı gözlerin dış kenarlarını daha kalkık göstermektir?
a) Çıkık gözler
b) Ayrık gözler
c) Çukur gözler
d) Düşük gözler

29- Aşağıdakilerden hangisi göze uygulanan makyaj kozmetiğidir?
a) Allık
b) Fondöten
c) Pudra
d) Maskara

30- Aşağıdakilerden hangisi kirpik diplerine uygulanan kaş kozmetiğidir?
a) Pudra
b) Eyeliner
c) Far
d) Maskara

31- Kaz ayakları yüzün neresinde görülür?
a) Boyunda görülür.
b) Ağız kenarlarında görülür.
c) Gözlerin etrafında görülür.
d) Burnun kaşlara yakın bölümünde görülür.

32- Makyajda kullanılan koyu renkler için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Yüze derinlik verir.
b) Geniş alanları daraltır.
c) Kusurları kapatır.
d) Kullanılan bölgeyi ön plana çıkarır.

33- Kaşlara hangi koşulda şekil verilmesi uygun değildir?
a) Kaşlar kalın ve çalı gibiyse
b) Müşterinin gözünde arpacık çıkmışsa
c) Kaşlar boyanmışsa
d) Müşteri yaşlıysa

34- Yeşil koruyucu krem ne için kullanılır?
a) Mavi göz farını belirginleştirmek için
b) Kızarmış bir yüzü maskelemek için
c) Uçuk renk fondöteni tamamlamak için
d) Koyu renk halkaları kapatmak için

35- Aşağıdakilerden hangisi kaş şekillerinden değildir?
a) Kasisli
b) Köşeli
c) Düz
d) Kemerli

36- Aşağıdakilerden hangisi allıklarda aranan özelliklerden değildir?
a) Fırçayla kolay sürülmesi
b) Kolay silinmesi
c) Renk değiştirmesi
d) Kapatma gücünün olması

37- Masmavi bir ışık altında kırmızı ruj, ne renk görünür?
a) Kırmızı
b) Mavi
c) Mor
d) Siyah

38- Makyajda fondötenlerin uygulanması sırasında ne kullanılmalıdır?
a) Kuru pamuk
b) Nemli bir sünger
c) Bir fırça
d) Nemli bir bez

39- Aşağıdakilerden hangisi selülitin oluşum ve ilerleme nedenlerden biri değildir?
A) Yaşam alışkanlıklarından kaynaklanan nedenler
B) Genetik nedenler
C) Metabolik nedenler
D) Yeterli ve dengeli beslenme

40- Selülitli dokunun metabolizmasını etkilemek için vücutta bulunan çeşitli duyu sinirlerine ya da ayaktaki duyu sinirlerine yapılan sistemli masaj çalışması esasına dayanan yöntemin adı nedir?
A) Refleksoterapi
B) Kas simülatörü
C) Liposuction
D) Ozon terapi

41- Kadınlarda BKİ (beden kitle indeksi) normal değer aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 15-19
B) 19-24
C) 25-27
D) 27-29

42- Aşağıdakilerden hangisi peeling amacıyla yararlanılan doğal ürünlerden biri değildir?
A) Hayvansal yağlar
B) Bitkilerin kök, gövde, özüt, çekirdek, tane, yaprak ve yağları
C) Mineral ve tuzlar
D) Meyve ve sebzeler

43-Stria (çatlak) hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Çatlak, dermiste başlayıp epidermise doğru gelişen bir deri bozukluğudur.
B) Çatlak, epidermiste başlayıp hipodermise doğru gelişen bir deri bozukluğudur.
C) Çatlak, derinin gerilme yönüne bağlı olarak dikey ya da yatay doğrultuda olabilir.
D) Çatlak, tam olarak giderilemeyen bir deri bozukluğudur.

44- İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anatomi
B) Fizyoloji
C) Antropometri
D) Antropoloji

45- Makyajda toz allık nerede kullanılmalıdır?
a) Fondötenin üzerinde
b) Sadece kremli ürünlerin üzerinde
c) Yarı saydam pudra uygulandıktan sonra
d) Sadece yağlı ciltlerde

46- Uzun bir burnun görünümünü düzeltmek için ne yapılır?
a) Burnun iki kenarı gölgelendirilir.
b) Burnun ucu aydınlatılır.
c) Burnun ucu gölgelendirilir.
d) Yanaklar ışıklandırılır.

47- Makyaj da yarı saydam pudra ne için kullanılır?
a) Kremli ürünleri cilde sabitleştirmek için
b) Fondöten olarak
c) Kusurları örtmek için
d) Fazla renklerin tonunu açmak için

48- Eyeliner kalemler, bir müşteriye kullanıldıktan sonra ne yapılmalıdır?
a) Dezenfekten bulunan bir kaba yerleştirilir.
b) Hemen atılır.
c) Açarak inceltilir ve UV kabine konur.
d) Cerrahi bir antiseptik ile silinir.

49- Sivilceli ciltlere makyaj yaparken kapatıcının rengi nasıl olmalıdır?
a) Yeşil
b) Kırmızı
c) Turuncu
d) Ten rengi

50- Pudranın temel maddesi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Balmumu
b) Talk
c) Kalamin
d) Badem yağı

51- Aşağıdakilerden hangisi yüz boyamada kullanılan boya çeşitlerindendir?
A) Suluboya
B) Su bazlı boyalar
C) Guaj Boya
D) Parmak Boyası

52- Aşağıda simlerle verilen ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Uygulanması kolay ve ucuzdur.
B) Özellikle fantastik makyajlarda sıklıkla kullanılır.
C) Bazı ciltlerde alerji ve kaşıntı yapabilir.
D) Simler sadece toz halinde bulunur

53- Makyaj Süngeriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Alerjik olmayan sentetik olanlar tercih edilmelidir.
B) Tek kullanımlık olmalıdır.
C) Deniz süngeri tercih edilmelidir.
D) Aynı anda uygulama yapılacaksa sünger değiştirilmemelidir.

54- Prensip olarak patates baskısına benzer bir uygulamadır. Yukarıda tanımı verilen malzeme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lastik Mühür
B) Sünger
C) Yapıştırıcılar
D) Simler

55- Aşağıdakilerden hangisi şablon hazırlayarak yüz boyama yapılmasının avantajlarından birisidir?
A) Büyük gruplarda zaman kazancı
B) Aynı desen için çok fazla uğraşılmaması
C) Aşırı hareketli çocuklarda uygulama kolaylığı
D) Hepsi

56- Yüz boyama uygulamasında dikkat edilecek noktalar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hangi etkinlik için uygulanacaksa ona uygun olması
B) Yaş unsuruna uygun olmaması
C) Giyilecek kostüme uygun olması
D) Yüz hatlarına uygun olması

57- Yüz ve vücut boyama ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Enfeksiyon olmaması için kişiye özel sünger kullanılmalıdır.
B) Kişinin alerjisi belirlenmesi için test yapılmalıdır.
C) Ağrılı kesik olan yere uygulama yapılabilir.
D) Kişinin önceden oluşmuş bir alerjisi varsa uygulama yapılmamalıdır.

58- Aşağıdakilerden hangisi Vücut boyama çeşitlerinden değildir?
A) Ele yapılan figürler
B) Ayağa yapılan figürler
C) Gövdeye yapılan Figürler
D) Yüze yapılan figürler

59- Vücudun herhangi bir yerine özel boyalar uygulayarak yapılan figürlere aşağıdaki isimlerden hangisi verilmelidir?
A) Çıkartma
B) Lastik mühür
C) Vücut Boyama
D) Resim

60- Aşağıdakilerden hangisi gerçek saça kadar çeneden itibaren kulağa kadar uzanacak şekilde küçük parçaların birleşmesiyle oluşur?
A) Sakal
B) Bıyık
C) Pos bıyık
D) Pala bıyık

61- Aşağıdakilerden hangisi krep olarak hazırlanmış kılların kullanım alanlarından değildir?
A) Sakal
B) Bıyık
C) Kaş
D) Kakül

62- Aşırı vücut yağına ne denir?

A) Hipertrikoz
B) Obezite
C) Android
D) Jenoid

Cevaplar
1. C
2. C
3. D
4. B
5. C
6. B
7. B
8. C
9. B
10. C
11. A
12. A
13. C
14. A
15. B
16. D
17. B
18. C
19. A
20. C
21. D
22. A
23. A
24. D
25. A
26. C
27. B
28. D
29. D
30. B
31. C
32. D
33. B
34. B
35. A
36. C
37. D
38. B
39. D
40. A
41. B
42. A
43. B
44. C
45. C
46. C
47. A
48. C
49. A
50. B
51. B
52. D
53. D
54. A
55. D
56. B
57. C
58. D
59. C
60. A
61. D
62. B

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Ve Makyaj Dalı Ustalık Dersleri

Alan Ortak Dersleri
Mesleğe Giriş
Ahilik Kültürü Ve Girişimcilik
Temel Bakım
Kozmetik
Mesleki Resim
Temel Anatomi Ve Fizyoloji

Dal Dersleri
Cilt Bakım Teknikleri
Temel Makyaj
Epilasyon
Depilasyon
Temel Beslenme
İleri Makyaj
Vücut Bakımı
El Ayak Bakımı
Diksiyon

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Ve Makyaj Dalı Ustalık Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterleri

Sınav Süresi
B.1 En Fazla 90 Dakika
B.2 En Fazla 70 Dakika

Uygulama Sorusu
B1. Cilt Temizliği Ve Bakımı Yaparak Dekolteye Ve Yüze Masaj Uygulayınız.
B.2. Kontur Makyajı Ve İpek Kirpik Uygulaması Yapınız.
Adaylar B bölümünden seçtiği bir tanesinden sınava alınacaktır.

Beceri Sınavı

Değerlendirme

Kriterleri

Değerlendirme

Puanı

A. Ön Hazırlık

(10 Puan)

İş sağlığı ve güvenliği

kurallarına uyar.

4

Yapılan işe uygun

iş elbiseleri ve kişisel

koruyucu donanımları

kullanır.

2

Bakımda kullanılacak cihaz,

kozmetik ürün ve

ekipmanları hazırlar.

2

Kişisel ve uygulama

alanının hijyenini sağlar.

2

B. Uygulama Aşaması

 

B.1. Cilt Temizliği

Ve Bakımı

Yaparak Dekolteye

Ve Yüze Masaj

Uygulayınız.

(80 Puan)

Lup cihazıyla doğru bir şekilde

cilt tipini tespit eder.

3

Cilt tipine uygun temizleyici

ürünü seçerek uygular.

3

Yüzün farklı bölgelerinde uygun

frimatör fırçasını seçip

ciltteki ölü hücre tabakasını

uzaklaştırır.

8

Vap-ozon cihazını sistemine uygun

olarak kullanıp,

(zaman – mesafe – göz kapatma)

cilt yumuşatma işlemini yapar.

8

Uygun teknikle comedon aleti,

vakum cihazı veya elle  gözenek

temizliğini yapar.

8

Yüksek frekans cihazını uygun

problar ve frekansla kullanarak,

uyulama işlemi yapar.

8

Tekniğine uygun olarak

galvonik akımla

(iyontoforez aleti ile) yada elle

cilt bakım ampülü uygular.

4

Cilt türüne uygun sürülebilir

maskeyi seçip uygular.

6

Cilde uyguladığı maskeyi

uygun teknikle ciltten temizler.

4

Cilde uygun toniği seçerek

tamponlama tekniği yada

aletle uygular.

4

Tekniğine uygun dekolte ve

yüze eflöraj tekniğini uygular.

3

Tekniğine uygun dekolte

ve yüze friksiyon tekniğini

uygular.

3

Tekniğine uygun dekolte ve

yüze petrisaj tekniğini uygular.

3

Tekniğine uygun dekolte ve

yüze presyon t

ekniğini uygular.

3

Tekniğine uygun dekolte ve

yüze perküsyon

tekniğini uygular.

3

Tekniğine uygun dekolte ve

yüze vibrasyon

tekniğini uygular.

3

Cilt bakımı sonrası cilde güneş

(UV) koruyucu uygular.

3

Cilt bakımı sonrası

müşterinin

cilt tipine uygun bakım

önerileri ve periyotları verir.

3

B.2. Kontur Makyajı

Uygulayınız.

(80 Puan)

Cildi makyaja hazırlar

(cilde uygun temizleme ürünü ile

tonikleme ve nemlendirme

işlemi yapar.

3

Yüz şeklini ve kusurlarını belirler,

kusurların giderilmesi için

uygun yöntemi  açıklar.

2

Ciltteki deki renk kusurlarını

belirleyerek,  tekniğine

uygun baz makyajı uygular.

dekolte ve yuz uyumunu

renklendirmesini yapar.

5

Ten rengine ve cilt türüne

uygun fondötenleri seçerek

doğru şekilde dekolteye

yüze ve boyna uygular

5

Tekniğe uygun aydınlatma

ve gölgelendirme işlemi yapar.

Yüze uygun kontür

tekniği uygular

8

Cilt yapısına ve cilt tonuna

uygun pudrayı

seçerek uygular.

3

Yüz şekline uygun

Kaş şekillendirmesi

uygulaması yapmak

5

İpek  kirpik uygulamasını gözün

yapısına göre seçer ve uygular.

10

Göz ve kıyafete uygun

far renkleri seçip,

göz şekline ve yapısına

uygun gölgelendirme,

kademeli geçişler yapar

makyajda bütünlük ve

uyum sağlar.

10

Eye-liner uygulaması veya

kalem uygulamasını

göz yapısına ve tekniğine

uygun düzgün bir

hatta uygular.

5

Rimel uygulamasını

sistemli olarak yapar

5

Dudak kalemi,

ruj ve parlatıcıyı

tekniğine uygun sürmek

dudağı biçimlendirir.

5

Yüz şekline göre allık seçimi

yapıp gerekli yerlere uygular.

4

Yüz makyajında genel renk

uyumu ve geçişleri sağlar.

5

Makyaj sabitleyiciyi uygular.

Hedeflenen gece makyajını

ortaya çıkartır.

5

C. Uygulama

Sonrası İşlemler

(10 Puan)

İşi verilen sürede

ve eksiksiz bitir.

4

Uygulama alanı ve kullanılan

alet ekipmanları düzenli ve

hijyenik bir hale getirir.

4

İşlem esnasında ortaya çıkan

atık maddeleri atık

yönetmeliğine uygun olarak

bertaraf eder.

2

Toplam

(100 Puan)

Sınav sırasında adayın kendisine, çevresine ve işe zarar verebileceği durumların oluşması halinde değerlendiriciler tarafından gerekli uyarılar yapılarak önlem alınması sağlanır. Bu durumda değerlendiriciler, adayın sınava devam ettirilip ettirilmeyeceğine karar verir.
Adaylar B.1. veya B.2 bölümlerinden bir tanesinden sınava alınacaktır.

İSG Malzemeleri Listesi
B.1 Sınavı için malzeme listesidir. (Aday tarafından temin edilecektir)

Makina Teçhizat Listesi
Önlük
Ağız Maskesi -Eldiven
Makyaj Koltuğu
Cihazların Kullanımına Yönelik Uyarı Levhaları
Bakım Yatağı
Uzman Koltuğu
Sterilizasyon Cihazı
Lup Cihazı
Frimatör Cihazı
Vapor-Ozon Cihazı
Komedon Aleti
Yüksek Frekans Cihazı
Vacum Cihazı

Sınav Sarf Malzemesi Listesi
Cilt Temizleme Ürünü
Tonik
Peeling
Nemlendirici
Göz Kremi
Cilt Bakım Maskesi
Tek Kullanımlık Sedye Örtüsü
Saç Bonesi
Bakım Havlusu / Yatak Örtüsü /Galoş
Pamuk – Kağıt Havlu Veya Peçete
Temizleme Süngeri
Kozmetik Ürün Uygulama Fırçaları
Büyük Boy Cam Kase – Küçük Boy Cam Kase
Spatula
Dezenfektan (Cihazlar İçin)
Güneş Kremi
Serum Yada Ampül
Distile Su
El Frimatörü (Sınav Yapılan Yerde Yoksa)

• Kişi uygulama mankenini yanında getirecektir.
• Sarf malzemeleri miktarı bir aday için belirlenmiştir.
• Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

İSG Malzemeleri Listesi
B.2 Sınavı için malzeme listesidir.
(Aday tarafından temin edilecektir)

Önlük
Ağız Maskesi
Eldiven
Makyaj Koltuğu
Makyaj Tezgahı

Sınav Sarf Malzemesi Listesi
Cilt Temizleme Ürünü
Tonik
Nemlendirici
Makyaj Penuarı
Fondöten Türleri
Pudra Çeşitleri
Kapatıcı Ve Aydınlatıcı Ürünler
Göz Makyaj Kozmetikleri ( Farlar –Eye Liner –Rimel –Göz Kalemleri Vs)
Dudak Makyaj Kozmetikleri (Ruj- Kalem Çeşitleri)
Allık Çeşitleri
Saç Bonesi
Çeşitli Boy Makyaj Fırçaları
İpek Kirpik Ve Yapıştırıcısı Ve Tüm Malzemeleri
Makyaj Sabitleyicisi
Makyaj Süngerleri
Pamuk Ve Kulak Çubuğu
Cımbız
Kaş Kalemi
Kaş Alma İçin Antiseptik Ürünler Ve Dezenfektan

• Kişi uygulama mankenini yanında getirecektir.
• Sarf malzemeleri miktarı bir aday için belirlenmiştir.
• Sarf malzemeler aday tarafından karşılanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz